Prima expoziție retrospectivă Elena Uță Chelaru, la Palatul Parlamentului din Bucureşti

mai 5th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 4 mai 2011, la Sala “Constantin Brâncuși” din Palatul Parlamentului (str. Izvor nr. 2-4, Bucureşti), a avut loc vernisajul primei expoziții retrospective Elena Uță Chelaru. O inițiativă fără precedent ca amploare și conținut, expoziția reunește peste 200 din cele mai valoroase tablouri ale artei plastice contemporane românești, semnate de Elena Uță Chelaru și provenite din muzee de artă din întreaga țară (București, Bârlad, Vaslui, Craiova, Călărași) și colecții private. Expoziţia poate fi vizitată până pe 29 mai 2011.

“O astfel de expoziție este o raritate în peisajul cultural românesc. O retrospectivă a traseului stilistic excepțional al Elenei Uță Chelaru, întins pe cinci decenii, reprezintă o mare provocare. Cu excepția celor mai recente lucrări, expuse acum pentru prima oară, restul au fost aduse din toate colțurile țării, din muzee și colecții private. Încă mult mai multe tablouri se află în prezent în muzee, galerii și la colecționari din întreaga lume, o dovadă de netăgăduit a valorii internaționale a operei și personalității pictoriței. Suntem deci privilegiați să putem admira o expoziție remarcabilă ca selecție și omogenitate a lucrărilor, pe scurt, de a fi în prezența unui artist care aparține, în egală măsură, patrimoniului românesc și celui european”, a declarat criticul de artă Adriana Botez Crainic.

“Consider că evoluția unui artist nu se încheie niciodată și simt că am mereu ceva nou de învățat. Am realizat sute de schițe în încercarea de a înțelege esența acestei profesii și pentru a fi profundă în ceea ce am creat. Sunt mândră să fac parte din arta românească, artă importantă, care a dat Europei valori extraordinare. Ne aflăm, de altfel, într-un spațiu care poartă numele lui Constantin Brîncuși, exponent de frunte al acestui fenomen”. (Elena Uță Chelaru)

“Vizitatorii sunt purtați prin toate etapele importante ale traiectoriei acestui artist de valoare care s-a format și s-a afirmat în țară ca pictor european cu mult înainte de anii 90, de deschiderea granițelor și occidentalizarea României. Elena Uță Chelaru a scris o pagină de istorie în arta românească într-o perioadă când postmodernismul era încă nedefinit, dovadă că veritabilele valori și talente dăinuiesc în timp”, a spus Nicoleta Arnăutu, curatorul expoziției.

Privitorilor li se vor dezvălui peisajele inegalabile care au inspirat-o pe artistă în călătoriile sale în țară, dar și în Franța, Italia și Spania, culturile “de adopție” ale personalității sale artistice. Compoziții tematice, nuduri, flori, portrete și autoportrete, tot atâtea manifestări ale acestui penel de excepție, prolific într-o varietate de genuri, vor fi prezente.

Colecționarii vor avea ocazia ocazia de a achiziționa unele din cele mai noi lucrări semnate de pictoriță.

Cei pasionați de lucrările artistei vor găsi și două monografii de referință ale Elenei Uță Chelaru semnate de Alexandru Cebuc.

De cinci decenii, tablourile și numele Elenei Uță Chelaru se regăsesc în cele mai prestigioase galerii, muzee, cataloage și colecții din lume (România, Franța, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania, Norvegia). Absolventă a Institutului de Arte Plastice din București, unde a avut profesori precum Samuel Mützner, Catul Bogdan sau Alexandru Ciucurencu, Elena Uță Chelaru s-a remarcat în pictura contemporană europeană, expunând periodic în Italia, Franța, Belgia.

Este membră a mai multor Academii de artă, dintre care Academia Internaționala „Mario Gori”, Academia Internaționala „Pontzen” din Napoli și Academia Gentium Pro-Pace din Roma, Academia Statului Columbia (SUA), Academia Internațională „Lutèce” Paris, Academia Europeană de Artă din Belgia.

Palmaresul Elenei Uță Chelaru include premii la expoziții și concursuri de referință precum: Cupa Ministrului de Externe Aldo Moro, Bienala internațională de pictură, sculptură și grafică de la Accademia di Romania (Roma), Medalia de Argint „Roma Aeterna” (1977), Marele Colan „Homo Electus Ducatti Estensis” decernat de Academia din Ferrara, Medalia de Argint la al 15-lea concurs internațional organizat de Academia „Lutèce” din Paris, Diploma de onoare la „Al 15-lea Mare Premiu Internațional de Pictură“ (Cannes), Premiul Internațional „Crociatti dell’arte”, (Brindisi), Diploma Cocoșul de Platină la Concursul Internațional al Academiei Wallone de Artă (Charleroi, Belgia) „Placheta de Aur” la al 13-lea Festival Internațional de Artă Contemporană (San Remo, Italia).

Număr de vizualizări :1242


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro