Lansare-eveniment a volumului “Lyrica magna” de Daniel Cristea-Enache, la Cluj-Napoca

mai 3rd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 4 mai 2011, ora 13:00, în Sala de Consiliu a Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca, va avea loc o lansare-eveniment a volumului “Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” de Daniel Cristea-Enache, Editura Curtea Veche. Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetări Literare şi Enciclopedice al Facultăţii de Litere şi Revista VERSO a Universităţii Babeş-Bolyai. Volumul va fi prezentat de Călin Teutişan, Ion Mureşan, Sanda Cordoş, Luigi Bambulea. Moderator: Luigi Bambulea. Ion Mureşan va încheia evenimentul cu o lectură din poezia lui Nichita Stănescu.

Deşi opera lui Nichita Stănescu a fost deja clasată şi suprainterpretată, „Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” reuşeşte să aducă ceva nou în critică. Daniel Cristea-Enache ne propune să îl citim pe marele poet ca şi când ar fi „pentru prima dată” (Alex Ştefănescu), despărţindu-l de umbra personalităţii fascinante a lui Nichita Stănescu şi luând în considerare strict textul.

Pentru toţi iubitorii poeziei stănesciene, cartea aduce o nouă posibilitate de interpretare a acesteia, în viziunea în care întreaga poezie a lui Nichita Stănescu ascunde o concepţie despre lume, pe care criticul Daniel Cristea-Enache o susţine prin argumente pertinente.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache este în prezent conferenţiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti şi moderator al emisiunii culturale “Literatura de azi”, TVR Cultural. Premiat cu numeroase distincţii importante pentru critică, de-a lungul timpului a realizat numeroase colaborări cu reviste şi ziare de profil. De asemenea, a contribuit la realizarea unor dicţionare de specialitate şi a publicat până în prezent şase cărţi, dintre care amintim „Un om din Est”, Curtea Veche Publishing, 2006 (Premiul pentru Critică şi Istorie Literară al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), “Convorbiri cu Octavian Paler”, Editura Corint, 2007, “Timpuri noi. Secvenţe de literatură română”, Editura Cartea Românească, 2009.

Număr de vizualizări :1572


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro