Expoziţia „Culorile Africii”, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

mai 2nd, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 5 mai 2011, ora 13:00, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu (Piaţa Mică, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei „Culorile Africii”. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 mai – 10 iulie 2001.

„În expoziţie vor fi prezentate 71 de artefacte şi 24 de imagini, precum şi texte şi hărţi, care vor face cunoscute publicului aspecte semnificative din cultura tradiţională a Africii sub-sahariene, văzute mai ales prin prisma practicilor artistice din această regiune. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă o colecţie formată recent la Muzeul „Franz Binder”. Aceasta are la bază o selecţie de piese realizată în anul 2009, când au fost achiziţionate de la Ana Daniela Mayaya cincizeci şi şapte de artefacte provenind din bazinul fluviului Congo: textile bogat decorate şi catifele de Kasai, statuete rituale şi de divinaţie, figurine sculptate, instrumente muzicale, articole de uz cotidian sau decorativ. În vara anului 2010, la acest nucleu s-au adăugat încă şaptezeci de obiecte şi imagini documentare, originare din aceeaşi regiune, pe care colecţionara din Iaşi le-a donat muzeului sibian. În prezent, colecţia conţine piese care reprezintă nouă grupuri etnic-culturale din Africa sub-sahariană, de la est spre vest: bembe, luba, songe, kuba, chokwe, pende, yaka, teke şi kongo, majoritatea locuitori din Republica Democratică Congo (fostul Zair) şi Republica Congo (Congo-Brazzaville). În fotografii se regăsesc imagini din ţările menţionate, precum şi din Camerun.

Trebuie subliniat caracterul inedit, variat şi complex al acestei noi colecţii: în Muzeul „Franz Binder”, care posedă numeroase artefacte africane, ea vizează o regiune de mare faimă etnografică, stăruitor frecventată de antropologi, muzeografi şi artişti, dar încă prea puţin şi prea parţial reprezentată.

De asemenea, cu ocazia vernisajului expoziţiei Culorile Africii, actriţa Lerida Buchholzer de la Teatrul „Radu Stanca” va susţine un microrecital de poezie din creaţia poetului senegalez Léopold Sédar Senghor.

Deschisă în perioada 5 mai – 10 iulie 2001, expoziţia “Culorile Africii”, afişul-pliant de prezentare a colecţiei care o însoţeşte şi programul de educaţie muzeală aferent vor oferi celor care trec pragul muzeului o fereastră pasionantă spre cunoaşterea continentului african.”, a spus Maria Bozan, şef secţie Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Număr de vizualizări :1726


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro