Conferinţele de la Şosea: „Gâlceava lemnului cu piatra” la MŢR, cu Ioana Popescu şi Dan C. Mihăilescu

mai 21st, 2011 | By | Category: Postcard

Marţi, 24 mai 2011, ora 17:30, la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti (Muzeul Ţăranului Român), va avea loc o nouă ediţie a evenimentului cultural “Conferinţele de la Şosea”. Această ediţie propune tema:  “Gâlceava lemnului cu piatra”. Invitaţi: Ioana Popescu – etnolog şi Dan C. Mihăilescu – critic literar. Moderator: Vintilă Mihăilescu, antropolog.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în 2011 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste.

V-aţi întrebat vreodată dacă viaţa unui om poate fi la fel dacă acesta se naşte şi trăieşte în lemn sau trăieşte şi moare în piatră? Dacă este crescut într-o civilizaţie a lemnului sau într-una a pietrei, supunându-se legilor organicului sau celor ale mineralului? Eu cred că nu! Şi mai cred că în cazul nostru, de la leagănul de lemn la cântecul bradului există o legătură profundă, care se înrudeşte cu oralitatea şi temporalitatea pentru a ne întemeia tradiţionalitatea distinctă. Chiar dacă urarea noastră de deplină maturitate este „Casă de piatră!”… (Vintilă Mihăilescu)

Număr de vizualizări :2037


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro