Cătălin Dorian Florescu şi Carmen Francesca Banciu, la „Lunga noapte a cărţilor“ din Berlin

mai 11th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 14 mai 2011, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susţine prezenţa scriitoarei Carmen Francesca Banciu la cea de-a 13-a ediţie a „Die lange Buchnacht/ Lunga noapte a cărţilor“ din capitala Germaniei. Într-o singură zi, peste 40 de organizatori – librării, edituri, biblioteci, comercianţi – propun un maraton literar compus din zeci de lecturi şi evenimente literare în spaţii neconvenţionale, situate pe strada Oranienstraße. Proiectul este iniţiat de către oficialităţi ale cartierul Kreuzberg şi finanţat de către importante instituţii private şi de stat din Germania. Printre invitaţi se numără scriitori de renume internaţional precum Abbas Khider, Jenny Erpenbeck, Nino Haratischwili, Adriana Altaras, Helen FitzGerald, Jim Avignon ş.a.

Institutul Cultural Român participă, în acest an, pentru prima dată la „Lunga noapte a cărţilor“, susţinând lectura cunoscutei autoare originare din România Carmen Francesca Banciu, la Bona-Peiser-Bibliotek. Scriitoarea va citi din romanul „Cântecul mamei triste”, publicat în 2007 la editura Rotbuch.

„O relaţie fatală mamă-fiică, între Berlin şi Bucureşti. O tânără care a părăsit România comunistă revine în Bucureşti, unde mama ei se află pe patul de moarte“ (Neue Züricher Zeitung– Judith Leister).

Carmen Francesca Banciu s-a născut în 1955, la Lipova. După ce a primit, în anul 1985, Premiul Internaţional pentru Proză Scurtă al oraşului Arnsberg, i-a fost interzis să mai publice în România. Din 2001 trăieşte şi activează ca autoare liber profesionistă în Berlin şi semnează articole în cotidiene importante din Germania.

De asemenea, scriitorul de origine română Cătălin Dorian Florescu va prezenta fragmente din volumul său „Jacob decide să iubească” în cadrul salonului literar „Kreuzberg liest”, la popularul restaurant Max & Moritz din Berlin. Cel de-al 5-lea roman al său a urcat vertiginos în topul literaturii în limba germană în urma recenziei publicate de Elke Heidenreich în FAZ: „Puţini sunt cei care povestesc cu atâta putere, pasiune, căldură, cu un asemenea suflu care cuprinde secole, atât de liniştit şi de netemător…”

Programul complet al evenimentului literar poate fi găsit la: www.lange-buchnacht.de

Număr de vizualizări :1233


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro