spot_img

Artistul vizual Florin B. Tomescu expune “Rezonanţă vizuală/ Visual Resonance”, la ATELIER 030202

Joi, 12 mai 2011, ora 19:00, la ATELIER 030202 (Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti/ www.atelier030202.blogspot.com), va avea loc vernisajul expoziţiei “Rezonanţă vizuală/ Visual Resonance” a artistului vizual Florin B. Tomescu. Percuționistul Sorin Rotaru va  prefaţa vernisajul expoziţiei cu un recitat la marimbofon. Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 mai – 5 iunie 2011. Curator: Dan Mircea Cipariu. Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu.

“Un câmp haotic de senzaţii, semne şi energii venite de-a valma, venite şi de nicăieri pentru a se transforma într-o cantitate necenzurată a nimicului, creşte şi descreşte în pânzele mari ale lui Florin B. Tomescu, desăvârşind, astfel, discursul unei mitologii interioare şi al unei vieţi ce se poate desprinde de logica binară numai prin asumarea şabloanelor şi a frustrărilor produse de dictatura imaginii.

Fotogramele existenţei sunt decupate hiperrealist şi conectate la un flux al dicţiunii egotice până când acestea devin, prin frecvenţă şi fixare, un loc care produc vid interior, gol şi cădere abisală din care se nasc dorinţe şi întrupări iluminate, metafizice. Cantitatea de forme produsă de dicteul automat şi vizual al artistului e de neoprit, fiind produsul secund al unei memorii aflate, deseori, într-un act acut de regresiune. Formele spirituale vin după ce memoria şi sufletul s-au eliberat de materialitate şi mentalitatea gregară a realităţii imediate. Planul principal, la vedere,  al cadrelor ce se desfăşoară hegemonic şi cu putere hipnotică, se transformă graţie rezonanţei produse de această golire prin multiplicarea iconică într-un plan secund ce lasă loc unei respiraţii, unui accident metafizic, unei revelaţii ori unei noi priviri asupra consumului egotic.

Realitatea e o construcţie iconică de care te poţi elibera numai rezonând cu semnele care pot diminua până la vid întunericul şi energia negativă din noi. Miza estetică a reprezentării iconice a Divinităţii faţă în faţă cu Efemeritatea, în yantre geometrizate, plebee, magice sau transcendente, este dublată de miza profund spirituală din aceste lucrări semnate de Florin B. Tomescu. Lucrări de meşteşugar fin, atent şi la detaliu, şi la întreg, care sunt generatoare de rezonanţe subtile.

Explorarea vizuală a conştiinţei interioare, cu toate formele sale ficţionale, onirice şi biografice, drum de cercetare şi cunoaştere cu tensiuni consumate ori acumulate, ne evocă teribila dinamică a Hazardului şi a timpurilor subiective prin care trecutul, prezentul şi viitorul devin timp şi spaţiu de rezonanţă. O devenire ce dă sens profund expoziţiei unui artist, Florin B. Tomescu, care şi-a găsit identitatea din cioburi, fotograme şi oglinzi!” (Dan Mircea Cipariu)

Florin B. Tomescu (n. 1983) este absolvent al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest – Timișoara, secția grafică (2006). Trăiește și lucrează în București. Activează ca artist visual în următoarele domenii: desen, pictură, instalații, video art, design. (http://florinbtomescu.blogspot.com)

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt
Partener strategic: Colina Motors

Parteneri media: RRC, Time Out, Cultura, aLtitudini, Art Clue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, Agentiadecarte.ro,veiozaarte.ro, cronicadevineri.blogspot.com

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508