Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de Constantin Brâncuşi propus pentru includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

mai 10th, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 9 mai 2011, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a depus la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional o solicitare pentru demararea procedurilor de nominalizare pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” – creaţie a lui Constantin Brâncuşi – pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ansamblul a fost inclus în 1991 pe lista tentativă, însă, până în prezent, nu au fost reiniţiate demersurile necesare definitivării procesului. Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu şi-a asumat această decizie prin Hotărârea nr. 83 din 20 februarie 2011.

Iniţiativa este susţinută atât de ambasadorul României la UNESCO, dl. Nicolae Manolescu, cât şi de numeroşi oameni de cultură, artişti, politicieni, jurnalişti, personalităţi ale societăţii civile, iubitori ai lui Brâncuşi din ţară şi străinătate. (www.centrulbrancusi.ro).

“De mai multă vreme, pe plan local, naţional şi internaţional, s-a pus în discuţie prezenţa Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu pe lista Patrimoniului Mondial Unesco- World Heritage Convention. Foarte multe personalităţi şi-au exprimat mirarea că această stare de fapt, o realitate firească, nu este îndeplinită încă. Se ştie că Ansamblul a fost înscris în 1991 pe lista tentativă, însă nici până la această dată procesul nu a fost finalizat, deşi îndeplineşte întru totul cel puţin două criterii de nominalizare – (i) şi (ii), art. 77, cap. II. D. din Ghidul Operaţional.” (fragment din scrisoarea adresată Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, de către Primăria Municipiului Târgu Jiu-Consiliul Local Târgu Jiu)

Număr de vizualizări :2274


One Comment to “Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de Constantin Brâncuşi propus pentru includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro