Radu Pavel Gheo şi Briscan Zara, laureaţii Premiul Naţional de proză “Ziarul de Iaşi”

apr. 12th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 12 aprilie 2011, juriul format din Alexandru Călinescu (preşedinte), Emil Brumaru, Codrin Liviu Cuţitaru, Valeriu Gherghel, Bogdan Creţu şi Doris Mironescu a anunţat câştigătorii Premiilor “Ziarului de Iaşi” pe anul 2010. Aceştia sunt Radu Pavel Gheo, care va primi Premiul Naţional de proză “Ziarul de Iaşi” pentru romanul “Noapte bună, copii!”, Editura Polirom, iar Briscan Zara – Premiul de debut „Aurel Leon”, pentru romanul „Dezmăţ în unu”, publicat la editura BZ. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la jumătatea lunii mai.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost iniţiat în 2003, din dorinţa de a-i recompensa pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Câştigătorii Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” ai ediţiilor anterioare au fost Gabriela Adameşteanu, Ovidiu Nimigean, Mircea Cărtărescu, Ioan T. Morar, Petru Cimpoeşu, Bogdan Popescu, Ion Iovan, Cristian Teodorescu.

Romanul “Noapte bună, copii!” de Radu Pavel Gheo a fost desemnat câştigător al premiului oferit de „Ziarul de Iaşi” în urma a trei selecţii riguroase. El a concurat, în faza finală, cu volumele “Ana Maria şi îngerii” de Radu Aldulescu, “Ambasadorul invizibil” de Nichita Danilov, “Camionul bulgar” de Dumitru Ţepeneag şi “Amor intellectualis” de Ion Vianu.

„Anul acesta, juriul a optat pentru un roman al unui scriitor relativ tânăr, care în orice caz nu şi-a dat toată măsura capacităţii sale, deşi a lansat până acum mai multe cărţi, care au avut o primire foarte bună. Este un scriitor care are şi o experienţă existenţială interesantă, pe care, de altfel, a fructificat-o într-o altă carte a sa, o efemeră experienţă americană, iar ecouri din ea regăsim si în “Noapte bună, copii!”, a motivat Alexandru Călinescu alegerea juriului.

Conform regulamentului de desfăşurare a concursului pentru Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi”, un autor poate fi premiat o singură dată. Din acest motiv, juriul nu a inclus în lista cărţilor nominalizate două apariţii semnificative ale anului literar trecut – “Provizorat” de Gabriela Adameşteanu şi “Rădăcina de bucsau” de Ovidiu Nimigean, cei doi autori fiind premiaţi la ediţiile precedente.

Număr de vizualizări :1602


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro