Marius-Iulian Stancu lansează volumul de versuri „întoarcerea în pivniţă”, la Bucureşti

apr. 13th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 15 aprilie 2011, ora 19:00, la Cafe Légère (Piaţa Rosetti nr. 5, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului de versuri „întoarcerea în pivniţă” de Marius-Iulian Stancu, Editura Herg Benet. Volumul va fi prezentat de Stoian G. Bogdan şi Leonard Ancuţa.

“filme s-au tot făcut. mă întreb însă dacă s-ar putea face un film după o carte de poezie.

întoarcerea sa în pivniță este o mărturie despre adevăr, doar că aici survine o schimbare. adevărul pe care îl găsește el în lumea reală este durere, suferință, tristețe, în nici un caz nu seamănă cu acel adevăr frumos și luminos de care ne vorbea Platon. iar come-back-ul său în pivniță nu este bucuria aflării adevărului ci dezamăgirea produsă de acesta (rănile rămase la suprafață/în acceleratorul de vindecare/ascuns sub epidermă). mesajul lui parcă spune că sunt nebun, sunt paranoic, dar adevărul acesta nu-mi place, prefer iluzia, prefer poezia din spatele adevărului (există armonie la suprafață//& lanterna magică își aruncă hainele strălucitoare/pe parchetul întunecat/în timp ce noi ne răsucim în pat/& adormim).

filmul lui Iulian Stancu împrumută garderoba unei povești romantice. personajele principale sunt el şi ea, prieteni, lume tânără, iar poveştile se construiesc în jurul unui univers ca o pivniţă. o peşteră modernă, tehnicizată, în care focul platonician este înlocuit cu ecrane de computer, LED-uri sau reclame de neon…în pivniţă sunt ritmuri electro, iar imaginile conduc spre mâini fosforescente, către noapte, clubbing, bere, mişcare…nu e un film simplu, nu e un film facil, nu vă aşteptaţi la o melodramă siropoasă sau la un thriller de acţiune. e ceva mult mai subtil.” (Leonard Ancuța, Platon filmează „întoarcerea în pivniță” )

“Cunoscut ca unul din promotorii filosofiei filmului în România, Marius-Iulian Stancu debutează cu un volum cinematic și original. Cartea sa apare pe fondul unui douămiism crepuscular, dând semnalul că o generație alternativă își caută forța de expresie.” (Ștefan Bolea)

Marius Iulian Stancu s-a născut la 15 decembrie 1982, Bucureşti. A studiat o lună de filologie clasică, 1 an de neo-greacă, 2 ani de filosofie & 3 ani de teologie. Nu a absolvit nimic. Este colaborator permanent EgoPHobia, Poesis Internaţional & Tomis. A publicat poezie în EgoPHobia, Tiuk! & Tomis.

Număr de vizualizări :1958


One Comment to “Marius-Iulian Stancu lansează volumul de versuri „întoarcerea în pivniţă”, la Bucureşti”

  1. […] Marius-Iulian Stancu (n. 1982) a debutat cu volumul Întoarcerea din pivniță (2011), revenind la începutul anului 2013 cu electric & more, în care întâlnim aceeași voce stăpână pe ea, exactă și bine dozată, tehnică fără excese supărătoare, ce pare că„poartă haine supernoi  (…), ceva de neopren futuristic” (Adrian Diniș). […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro