spot_img

Kelemen Hunor: „Spuneţi-mi ce carte citiţi şi vă spun ce fel de societate sunteţi!”

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă Mesajul Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, adresat participanţilor la ediţia a doua a SINECTICO – Întrunirea Oamenilor de Carte, eveniment ce s-a desfăşurat miercuri, 27 aprilie 2011.

Dragi prieteni ai cărţii,

Înainte de toate, trebuie să vă spun că îmi pare nespus de rău că nu pot fi, astăzi, alături de dumneavoastră. Sper, însă, că discuţiile care vor avea loc vor pune în lumină problemele critice – mai vechi sau mai noi – ale cărţilor şi ale oamenilor de carte din ţara noastră, iar colegii mei din Minister, prezenţi în sală, vor consemna aceste probleme cărora, vă asigur, vom căuta să le dăm şi noi, ca instituţie, partea noastră de răspuns.

În acest mesaj aş dori să accentuez câteva elemente care mi se par relevante pentru condiţia Cărţii în România contemporană din perspectiva instituţiei noasre. Ele sunt, bineînţeles, interconectate şi, de aceea, ordinea în care le amintesc este doar una dintre „lecturile” posibile.

Primul element este legat de creaţie. Oricine a încercat să scrie o carte, cât de modestă, ştie că există o diferenţă fundamentală, un salt extraordinar, de la un text – oricât de genial – la o carte încheiată. Dacă organizatorii evenimentului de astăzi pot vorbi, pe bună dreptate, despre „business-ul de carte”, a vorbi despre „business de text” sună cel puţin ciudat. Fatalmente, şi tranziţia din România a consemnat, ca şi în alte ţări, fenomenul „publish or perish”, un fenomen normal după perioada totalitară. Cred că a venit, însă, timpul ca accentul să fie pus pe calitate, pe o exigenţă care să vină în întâmpinarea aşteptărilor publicului. Este un proces în care interesul este comun pentru toţi actorii implicaţi: autori, agenţi literari, editori, public.

Al doilea este aspectul social. Dintru început, cartea a avut un scop şi un rol social. Cărţile trăiesc în şi prin societate. Spuneţi-mi ce carte citiţi şi vă spun ce fel de societate sunteţi! Fireşte, în lumea contemporană nu mai putem vorbi despre o singură Carte, ca în Antichitate sau în Evul Mediu, dar, oricât de intensă ar fi globalizarea, fiecare societate, fiecare comunitate, tinde să-şi reproducă specificul cultural, inclusiv prin ceea ce aş numi „nucleul dur al cărţilor aflate în circulaţie”. În ce măsură există, în România, aşa ceva? Fenomenul este extraordinar de dinamic şi de aici poate începe o discuţie separată. Cât se poate interveni în păstrarea şi/sau cultivarea unor valori specifice pe o piaţă în care libertatea de expresie este o condiţie sine qua non? Critica este cea care are cuvântul cel mai greu, iar un critic bun este nepreţuit pentru o promovare bună!

Un alt element este consumul de carte. După datele statistice, dacă ne raportăm la celelalte ţări din Uniunea Europeană, trebuie să recunoaştem că România nu stă grozav la consumul de carte. Dar, dincolo de aspectul cantitativ, există nuanţe calitative: participarea românească la târgurile internaţionale de carte, raportată la bugetele alocate, este meritorie; de asemenea, evenimentele interne de acest gen atrag, de fiecare dată, un public numeros şi din ce în ce mai cultivat. Nu în ultimul rând, concurenţa, pe de-o parte, şi criza economică, pe de altă parte, au obligat editurile să se reinventeze, să ocupe nişe specifice, să gândească strategii de marketing şi de branding.

În fine, aş spune câteva cuvinte despre industriile culturale. Sigur, astăzi, în România, nu putem vorbi decât despre începuturi, dar, în acest domeniu, viitorul vine foarte repede! Industriile culturale vor fi, pentru economiile secolului XXI, ceea ce au fost serviciile pentru a doua jumătate a secolului XX. Pentru acest viitor, trebuie să ne pregătim. România beneficiază de o diversitate culturală remarcabilă şi de un potenţial pe măsură. Iar cine va investi în cultură, în România, va avea, cu siguranţă, de câştigat. Evenimentul de astăzi este un semn în acest sens.

Mulţumindu-vă pentru prezenţa la acest eveniment, vă urez să purtaţi discuţii cât mai consistente şi să trageţi concluzii cât mai clare care să se concretizeze cât de curând, în interesul general al culturii din România.

Kelemen Hunor

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508