Cătălin Avramescu, Grigore Pop-Elecheş şi Mihail Neamţu dezbat despre „Democraţie, violenţă şi autoritarianism în România post-comunistă şi revoltele civile din lumea arabă”, la ICR New York

apr. 7th, 2011 | By | Category: Postcard

Vineri, 8 aprilie 2011, la Galeria ICR New York / Cărtureşti va avea loc un eveniment special în conexiune cu expoziţia de fotografie „Mineriade 1990: violenţă stradală şi rezistenţă civică”. Acest eveniment include o prezentare digitală a expoziţiei menţionate, urmată de masa rotundă cu tema „Democracy, Violence and Authoritarianism in post-communist Romania / Democraţie, violenţă şi autoritarianism în România post-comunistă”. Evenimentul a fost precedat în zilele de 3 şi 4 aprilie 2011 de o serie de mese rotunde găzduite de Universitatea Harvard, MA şi Central Connecticut State University. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din Bucureşti (IICCMER).

Duminică, 3 aprilie 2011, la Universitatea Harvard, şi luni, 4 aprilie 2011, la Central Connecticut State University au avut loc mese rotunde având ca temă „Violenţa stradală şi rezistenţa civică”. Au participat Cătălin Avramescu (Profesor la Universitatea din Bucureşti), David A. Kideckel (Profesor la Central Connecticut State University, Departamentul de Antropologie), Mihail Neamţu (Director Ştiinţific, IICCMER), Clara Mareş (cercetător, IICCMER) şi Alin Rus (Profesor la Assumption College). Discuţiile au fost moderate de către Andreea Măierean (doctorandă în Ştiinţe Politice, Universitatea din Boston), în data de 3 aprilie, şi de David A. Kideckel, în data de 4 aprilie.

Încheind şirul acestor mese rotunde, dezbaterea academică  „Democracy, Violence and Authoritarianism in post-communist Romania / Democraţie, violenţă şi autoritarianism în România post-comunistă”, ce va fi găzduită în data de 8 aprilie 2011 de ICR New York, propune un dialog introdus de profesorul Vladimir Tismăneanu (Profesor de ştiinţe politice şi Director al Centrului pentru studierea societăţilor post-comuniste la Universitatea din Maryland), între Cătălin Avramescu (Profesor la Universitatea din Bucureşti), Grigore Pop-Elecheş (Lector de ştiinţe politice şi afaceri internaţionale, Woodrow Wilson School, Universitatea Princeton) şi Mihail Neamţu (Director Ştiinţific, IICCMER) pe tema relevanţei comparaţiilor între violenţa declanşată de căderea regimului totalitar în România anilor ‘90 şi recentele evenimente din lumea arabă.

“În 1990, Bucureştiul a fost scena violenţelor organizate de statul român împotriva propriilor cetăţeni. Mii de mineri veniţi în capitală din Valea Jiului au bătut, arestat, violat şi jefuit sute de studenţi, profesori, oponenţi politici ai regimului, romi, simpli trecători. Autorităţile au recunoscut existenţa a şase morţi. O bună parte din cei arestaţi au fost eliberaţi abia peste câteva luni, fără despăgubiri sau reparaţii fizice ori morale. Teroarea declanşată în Bucureşti în zilele de 13-15 iunie nu are nici astăzi, după 20 de ani, o versiune oficială, iar responsabilii nu au fost încă identificaţi. Memoria acelor zile este compusă din imagini, cuvinte şi conturul unor morţi pentru care nimeni n-a fost găsit vinovat. Această expoziţie nu propune o naraţiune coerentă, ci doar un inventar al memoriei traumatice legate de mineriade”, a menţionat site-ul IICCMER.

Analiza critică a actelor de abuz din anii 1990 în România, surprinse în câteva dintre fotografiile  expoziţiei „Mineriade 1990: violenţă stradală şi rezistenţă civică”, va fi punctul de plecare pentru o comparaţie cu situaţia actuală din Egipt şi alte ţări din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, care în 2011 s-au confruntat cu revolte civile şi represiuni ale civililor de către forţele de ordine.

Expoziţia fotografico-documentară a fost iniţiată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din Bucureşti (IICCMER) şi a fost pentru prima dată prezentată în iunie 2010 în Pasajul Universităţii din Bucureşti.

Subiectul dezbaterii din 8 aprilie 2011 de la ICRNY, propunerea unei comparaţii între evenimentele din România de la începutul anilor 1990 şi revoltele civile din Orientul Mijlociu, a atras atenţia postului BBC World TV, care doreşte să intervieveze participanţii la dezbatere pe această temă în cadrul principalului program de ştiri, „GMT cu George Alagiah”. Emisiunea va fi difuzată luni, 11 aprilie 2011, la orele 12 GMT (orele 14 în România) şi va fi transmisă în toată lumea. Va putea fi urmărită inclusiv pe postul PBS din SUA. Discuţia va urmări să arate dacă o comparaţie între evenimentele din 1989 din Europa de Est şi recentele mişcări sociale din lumea arabă este oportună.

Număr de vizualizări :1411


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro