“Ţipătul leneşului” de Sam Savage

apr. 19th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

În această săptămână Editura Polirom va oferi publicului cititor un nou roman al scriitorului Sam Savage, cunoscut datorită romanului de debut “Firmin. Aventurile unei vieţi subterane” (Polirom, 2008), un fenomen editorial tradus în peste 30 de limbi. Noul roman, “Ţipătul leneşului” va apărea în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia “Biblioteca Polirom”. Ţipătul leneşului” este cel de-al doilea roman al lui Sam Savage şi prezintă povestea lui Andy Whittaker, un protagonist al erei lui Nixon, a cărui existenţă avansează încet, dar sigur, spre limita disperării şi a nebuniei: plănuieşte un festival de literatură prezidat de Norman Mailer, în cadrul căruia doreşte să organizeze o paradă cu elefanţi, este unicul editor al gazetei Soap, o revistă literară ridiculizată de rivalii săi, soţia sa, Jolie, l-a părăsit, mama sa îşi dă duhul într-un azil, iar clădirile cu apartamente de închiriat pe care le-a moştenit de la tatăl său au ajuns în paragină prin eforturile unor chiriaşi de coşmar.

Principala activitate a lui Andy pare să fie scrisul: pune pe hârtie plângeri către nevasta care l-a părăsit, pretexte pentru a nu-şi vizita mama, respingeri usturătoare ale unor texte literare ridicole primite în vederea publicării, înştiinţări sarcastice în atenţia chiriaşilor săi, misive jalnice către o femeie cu care a avut o relaţie pasageră cu mult timp în urmă şi multe altele.

Romanul la care lucrează se transformă tot mai mult dintr-o parodie intenţionată, într-o înşiruire de fantasme jalnice şi dezlânate. Sentimentul propriei grandori, dar şi autocompătimirea devin din ce în ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafaţă de un comic şi absurd dezlănţuit, se întrevăd toate frustrările unui scriitor blazat şi însingurat.

„Scriitorilor, zgâriaţi-vă pe ochi. Dacă vreodata v-aţi simţit tentaţi să scoateţi capul din micul vostru orăşel de provincie şi v-aţi trimis poezelele să fie publicate, dacă aţi cunoscut vreodată sunetul greu al plicurilor de răspuns care vă dau peste bot sau dacă visul nemuririi literare nu vă dă pace, citiţi Ţipătul leneşului. Nimic nu poate fi mai descurajant.” (Guardian)

Sam Savage s-a născut în 1940 în Carolina de Sud şi a fost crescut sub dubla influenţă a pasiunii mamei sale pentru poeţii romantici englezi şi a credinţei neştirbite a tatălui în raţionalismul darwinian. La vârsta de 17 ani, s-a mutat cu familia îin Massachusetts, unde preferinţa pentru produsele contraculturii l-a făcut să se integreze perfect în atmosfera creată de generaţia Beat. „Pe vremea aceea încă mai puteai să fii un delincvent intelectual”, a declarat Savage într-un interviu.
Admis la Facultatea de Filozofie a Universităţii Yale, a abandonat-o în scurtă vreme, pentru a se înscrie într-un grup de protest împotriva armelor nucleare. După câţiva ani petrecuţi la Paris, s-a întors la Yale, unde a obţinut un doctorat în filozofie, apoi şi-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat într-un atelier de reparat biciclete în Cambridge, Massachusetts, după care s-a retras în Sud, unde a schimbat mai multe meserii (pescar, tâmplar şi tipograf, printre altele) şi a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i plăceau, şi fragmente de roman care-i făceau plăcere, dar nu ajungeau să-i fie publicate. Firmin. Aventurile unei vieţi subterane, romanul său de debut, a apărut în 2006, iar doi ani mai târziu a devenit revelaţia Târgului de Carte de la Frankfurt, ajungând să fie tradus în peste 30 de ţări.

Număr de vizualizări :1416


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro