La Editura Humanitas a apărut volumul “Raiul inocenţilor” de Lidia Stăniloae. Volumul a apărut pentru prima dată la Cartea Românească, în 1991. „Să biruieşti suferinţa suferind, ăsta-i secretul. Trebuie să ajungi să-l descoperi singur, nu-l poţi învăţa de la alţii.“ (Lidia Stăniloae)
Ana asculta dusă pe gânduri. Ştia că soarta lui Ioachim e pecetluită şi-i venea greu să-şi ascundă disperarea. „Cum poate el să se gândească la altceva, în aşteptarea morţii?“ Văzuse atâţia oameni murind, dar niciodată o seninătate şi o linişte atât de copleşitoare. „Ce ştie el, şi eu nu ştiu? Ce-i dă lui curajul pe care eu nu-l pot avea? Are acces la nişte mistere pe care eu n-am să le pătrund niciodată.“
Mai târziu repeta mereu, pentru sine, cuvintele dragului ei dispărut. Voise să nu le uite şi, într-adevăr, nu le putea uita. „Omul nu-i o poză frumoasă ca o reclamă la pastă de dinţi, nici o frază moralizatoare şi uscată într-un text monoton. Perfecţiunea n-ar fi perfecţiune dac-ai căpăta-o de-a gata şi n-ar trebui să arzi, să te chinui, ca să poţi spera să te apropii de ea. E o zbatere reală, nu o abstracţiune pe care-o subliniezi într-un pasaj de carte şi apoi pleci liniştit la culcare.“, a scris autoarea.
Lidia Stăniloae s-a născut la 8 octombrie 1933 în Sibiu, fiică a părintelui profesor Dumitru Stăniloae şi a soţiei sale Maria. Între 1951 şi 1955 urmează cursurile Facultăţii de Fizică – Secţia Fizică Atomică a Universităţii din Bucureşti, fiind eleva academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare din România, despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 lucrează în cadrul Facultăţii de Fizică şi în calitate de cercetător la IFA. La arestarea tatălui său în 1958, este dată afară. Se căsătoreşte în 1958 şi are un fiu, Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 este profesor de fizică la Grupul Şcolar de Chimie Alimentară din Bucureşti. Îşi începe cariera literară în 1970, publicând volumele de poezii Versuri, Munţii şi Locul unde aştepţi. Traduce din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge de Rilke, şi un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin. În 1984 emigrează împreună cu fiul său în Germania, lucrând în cadrul Universităţii din Freiburg. Publică în 1991 volumul Raiul inocenţilor la Editura Cartea Româneasca, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvântului, la Editura Humanitas. În 2006 apare, în limba germană, romanul istoric Zahringerblutt, având ca temă înfiinţarea oraşului Freiburg la 1120, lucrare care se bucură de mare interes în Germania. În paralel, are o activitate intensă de conferenţiar în ţările occidentale: Germania, Franţa, Belgia s.a.