“Pentru un sac de oase” de Lluis-Anton Baulenas, volum distins cu Premiul Ramon Llull, în 2005

apr. 12th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Meteor Press a apărut volumul “Pentru un sac de oase” de Lluis-Anton Baulenas, în traducerea Oanei-Dana Balas, colecţia “Beletristică”. Romanul a fost distins cu Premiul Ramon Llull în 2005.

Un om obişnuit, devenit legionar împotriva voinţei sale, o promisiune, descoperirea de necrezut a unor oseminte, o călătorie fără întoarcere şi o personalitate mai fracturată decât s-ar spune la prima vedere.

Genís Aleu îi promite tatălui aflat pe patul de moarte că va găsi rămăşiţele pământeşti ale unui prieten al său, îngropat necreştineşte. Este anul 1941, dar vor trece opt ani până când, în 1949, îşi va putea începe căutarea. Ajuns sergent în Legiune, părăseşte Melilla şi se îndreaptă către o Barcelonă cenuşie, stăpânită de frică, sugrumată de sărăcia care a urmat Primului Război Mondial, oraşul unde şi-a văzut murind mai întâi tatăl şi apoi, cel mai bun prieten. Următoarea oprire a lui Genís Aleu trebuie să fie Miranda del Ebro, unde fostul lagăr de concentrare franchist este acum o nevinovată tabără de instrucţie pentru recruţi. Mânat de setea de răzbunare şi de dorinţa de a-şi îndeplini promisiunea, pătrunde liber în tabără, graţie statutului său de legionar.

Cu o splendidă agilitate narativă, prin intermediul unui personaj de neuitat, care în căutarea propriei identităţi ajunge să-şi pună chiar masca duşmanului, Lluís-Anton Baulenas ne înfăţişează unul dintre cele mai cutremurătoare momente ale istoriei Spaniei.

Număr de vizualizări :1507


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro