“O seamă de personaje secundare” de Romulus Bucur

apr. 22nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte, în colecţia “Neo”, coordonată de Alexandru Muşina, a apărut volumul “O seamă de personaje secundare” de Romulus Bucur.

“Autorul acestui volum (O seamă de personaje secundare) e singurul dintre optzecişti care a rămas fidel principiilor aluzive de la-nceput. Poezia lui încă se mai revendică de la poezia altora şi, în general, de la un anumit tip de gust în poezie. Să fim atenţi la ce selectează Bucur: un titlu din Neculce, a cărui anecdotică de mică acurateţe i-a încântat pe mulţi din relativiştii puri şi duri de la noi; o serie de şapte poeme, reluându-se, amestecându-se, numite, după zilele săptămânii, Heptameronul; nişte caligrame cu substrat erotic, cum ştim deja de la Iordache Golescu şi de la Bucur însuşi; câteva versuri din Beatleşii dragi lui, acum treizeci de ani. În fine, o tertină care aminteşte bine de pildele diafane din Aritmologhia transpusă de Nicolae Milescu:

O adevărată istorie a ciudăţeniilor din literatura română, asemănătoare cu aceea schiţată de Mircea Cărtărescu în Postmodernismul său. Şi totuşi, nu neapărat aceste trimiteri ludice îmi plac la volumul lui Romulus Bucur. (Am o memorie a citatului cultural destul de bună cât să nu se ceară gâdilată din timp în timp). Ce-mi place cu adevărat e elasticitatea cu care sare de la un vers sofisticat la o scenă de zi cu zi şi de la relaxarea domestică înapoi la câte un reper de serioasă încărcătură literară. Totul pe un fond senzual întins la maximum.

Culmea e că poezia din O seamă de personaje secundare rămâne totuşi tranzitivă şi-ntr-un sens, şi în celălalt: ghilimelele se evaporă, iar concreteţea se resoarbe în ea însăşi. În Romulus Bucur, generaţia 80 şi generaţia 2000 îşi dau întâlnire. Cu ce rezultate, nu-i greu de ghicit la un aşa maestru al partuzelor!” (Cosmin Ciotloş)

Număr de vizualizări :1673


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro