“Hotel în Atlantida” de Andrei Velea

apr. 17th, 2011 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la editura Fundaţiei culturale Antares (editura filialei Uniunii Scriitorilor Sud-Est), va apărea cel de-al doilea volum de poeme semnat de Andrei Velea, “Hotel în Atlantida”. Lansarea va avea loc la sfârşitul lunii mai 2011, cu ocazia festivalului internaţional „Serile de literatură ale revistei Antares”, la Galaţi. Volumul va conţine şi zece poeme traduse de profesorul Petru Iamandi, precum şi o prefaţă semnată de criticul A.G. Secară.

“Poemele din „Hotel în Atlantida”, a doua carte a mea, sunt scrise, în marea lor parte, înainte de debutul din toamna lui 2010 cu „Gimnastul fără plămâni”. Poemele cuprinse în prima carte se terminau, cronologic vorbind, în 2006. „Hotel în Atlantida” conţine poeme scrise între 2007 şi 2010.

Structura volumului este tot pe cicluri de poeme – trei la număr: „o atlantidă care nu s-a pierdut”, „poemele din ultima cameră de hotel” şi „maşina de poetizat”.

Cred că tonalitatea din primele două cicluri, în special din „poemele din ultima cameră de hotel”, este una meditativă. O nostalgie după un „continent” misterios, re-creat în poezie, în imaginaţie, ca o realitate interioară, cu firescul, cu străzile şi oamenii ei.  De asta „o atlantidă” şi nu „atlantida”. Probabil „atlantida” nici nu a existat vreodată, dar asta nu înseamnă că mitul ei nu are însemnătate (poetică). Şi nu e morţiş atlantida, cât misterul unei lumi care poate exista printre noi, natural, cu toate că nu este palpabilă – lumea meditaţiei poetice, a poeziei.

În ultimul ciclu de poeme, „maşina de poetizat” (care creează o adevărată „debandadă poetică” pe străzile oraşului) şi autorul versurilor îşi dispută „supremaţia” asupra Galaţiului. Nici nu bănuiesc locuitorii acesturi oraş ce întâmplări fantastice au avut loc în timp ce se îndreptau, gri şi monotoni, către locurile de muncă. Vor avea o surpriză plăcută, atât ei, cât şi cei care nu cunosc Galaţiul. Dacă în urma lecturii acestor poeme se va înregistra un aflux de turişti în zonă, merit, cu sinceritate (şi modestie), un premiu din partea primăriei!”, a spus Andrei Velea.

Număr de vizualizări :2178


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro