spot_img

Teoreticianul, curatorul, managerul cultural şi activistul politic Răzvan Ion dezbate “Anarhismul, de la individualism extrem la colectivism total”

Vineri, 25 martie 2011, ora 15:00, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Ştiinţe Politice (Sala II/2, Str. G-ral Traian Mosoiu nr. 71), are loc o nouă dezbatere în seria “Prelegeri despre Democraţie”. Invitatul ediţiei este teoreticianul, curatorul, managerul cultural şi activistul politic Răzvan Ion, care va dezbate pe tema “Anarhismul, de la individualism extrem la colectivism total”. Prelegerea este organizată de UBB Cluj, Facultatea de Ştiinţe Politice şi „Pavilion – journal for politics and culture” şi CENPO.

Anarhismul, ca gândire politică, se întinde pe toată axa stânga-dreapta, concentrându-se în extreme, ca mai apoi să se elibereze şi să se amestece în ceea ce numim postmodernitate/postmodernism. Dacă în prima fază aceasta se supunea modernităţii conceptuale, caracterizată de către o perpetuuă antinomie, în prezent rigoarea acestui cadru de analiză socială slăbeşte. Definiţia devine tot mai flexibilă în încercarea de a îngloba cât mai multe aspecte ‘noi’: de la global, gen, şi până la reprezentare şi simulacru. Ceea ce caracterizează curentul acesta în contemporaneitate este susţinerea şi acceptarea pluralităţii într-o ordine a relaţiilor de putere absente.
O prelegere de iniţiere, academică, în studiul anarhismului contemporan, privit ca instrument ideologic radical. Aceasta propune o abordare interdisciplinară, încercând astfel să analizeze legăturile dintre anarhism şi alte curente/mişcări, precum feminismul, queer theory, critical race theory (teorie critică rasială), disability studies (studii despre dizabilităţi ca fenomen socio-cultural), animal liberation (mişcările de eliberare a animalelor) şi envinronmental justice (justiţia mediului).

Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural şi activist politic. Este, împreună cu Eugen Rădescu  co-editor al PAVILION – journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE – bienala internaţională de artă contemporană Bucureşti, iar din 2008 a fost numit director al PAVILION UNICREDIT – centrul de artă şi cultură contemporană. A fost profesor invitat la University of California, Berkeley; Facultatea de ştiinţe Politice Cluj; Academia de Artă, Timişoara; Universitatea din Lisabona, Universitatea din Londra, Universitatea din Oxford. Scrie pentru diverse reviste şi ziare, iar recent a curatoriat expoziţia „Exploring the Return of Repression” la Pavilion, Bucureşti si rum46, Aarhus. A ţinut conferinţe şi prelegeri la diverse instituţii de artă precum Headlands Center for the Arts, San Francisco, California; La Casa Encedida, Madrid; Calouste Gulbenkian Foundation, Lisabona, Badischer Kunstverein, Karlsruhe etc. Scrie pentru diverse reviste si ziare, iar recent a curatoriat expoziţia „Exploring the Return of Repression” la Pavilion, Bucuresti şi rum46, Aarhus. În prezent lucrează la volumele „Exploring the Return of Repression” şi „Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture”, ce urmează să fie publicate în limba engleză. Următoarele sale proiecte curatoriale includ “Smash the Church! Smash the State!”, care dezbate problema anarhismului, activismului colectiv şi a mişcărilor socio-politice în arta contemporană, şi „Disruptive Monsters: From Representing to Constructing Situations”, ce vor fi intinerate în 2011 în mai multe spaţii europene. Este profesor la masteratul de filozofia şi istoria culturii din cadrul Universităţii Bucureşti..

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508