Romanul “Vizuina” de Norman Manea, lansat în Franţa

mart. 16th, 2011 | By | Category: Postcard

Joi, 17 martie 2011, editura pariziană Seuil lansează oficial cel mai recent roman al scriitorului Norman Manea, “Vizuina/ La tanière”, în ediţia franceză. Este a şasea carte publicată în Franţa de către cel mai tradus scriitor român în străinătate (dintre care cinci la editura Seuil şi una la editura Albin Michel, în 1990). Este o carte aşteptată cu mult interes de critica din Hexagon şi de publicul cititor, cu atât mai mult cu cât autorul a fost recompensat în 2006 cu prestigiosul premiu „Medicis Etranger“ pentru “Întoarcerea huliganului (Seuil, 2005), distincţie obţinută de-a lungul timpului de autori precum Milan Kundera, Julio Cortazar, Umberto Eco, Paul Auster, Jonathan Coe sau Philip Roth.

O naraţiune fascinantă despre iubire, eşec şi speranţă, Vizuina” este un veritabil „thriller” literar care, cu o irezistibilă putere de sugestie, poartă cititorul din atmosfera comunistă şi postcomunistă a României în tensiunile şi burlescul Americii de dinainte şi de după 11 septembrie 2001.

Traducerea în limba franceză a acestui acestui volum, apărut în româneşte în 2009, la Editura Polirom, în seria de autor „Norman Manea“, îi aparţine lui Marily Le Nir.

„Norman Manea şi-a pus semnătura pe una dintre cele mai bune cărţi ale sale, îmbogăţind în chip fericit o operă care ar merita să fie, în sfârşit, salutată de către juriul Premiului Nobel”, a scris Alexandre Fillon, critic literar câştigător al Premiului Hennessy în 2009.

Norman Manea a declarat că tema centrală a cărţii este exilul, împletit cu o serie de subteme: dragostea, dictatura comunistă, biblioteca, suspiciunea, America, terorismul islamic, Holocaustul, capitalismul globalizat, computerizarea existenţei.

„În măsura în care personajele Palade şi Dima trimit la persoane cunoscute (Culianu, respectiv Eliade), este vorba de un pretext literar, cerut de tramă şi structura romanescă. Opinia mea personală în această privinţă are prea puţină importanţă, de vreme ce nu sunt expert în asasinate, nici criminolog, nici măcar avid consumator de romane poliţiste“, a declarat Norman Manea în 2009, în „Suplimentul de cultură“.

În prezentarea editurii “Seuil”, romanul “Vizuina” „plonjează în prezentul exilului, în care umbrele trecutului îşi fac apariţia fără încetare, în care viaţa pare o înşiruire de mistere fără dezlegare. Regăsim pendularea atât de dragă lui Manea între realitate şi imaginar, poezie şi teroare, râs şi tragedie în acest text hotărât modern, în care New York-ul este înfăţişat drept «oraşul maidanezilor » şi capitala Dada“.

Scriitorul Norman Manea se va afla la Paris de pe 21 martie 2011, cu ocazia lansării volumului “La tanière”, având deja programate interviuri pentru canalul mondial de ştiri France 24 şi principalul canal al radioului public francez – France Inter.

Pe 24 martie 2011, de la ora 21.05 (ora României), Norman Manea va fi invitat al emisiunii „L’Humeur vagabonde“, realizată de Kathleen Evin, în direct, pe postul France Inter.

Emisiunea va putea fi ascultată pe Internet la adresa:  http://players.tv-radio.com/radiofrance/playerfranceinter.php sau accesând secţiunea „Ecoutez le direct“ de pe site-ul postului de radio http://sites.radiofrance.fr/franceinter/accueil/.

Număr de vizualizări :1685


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro