Bogdan Coşa, câştigătorul secţiunii “Proză”, la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2011

mart. 15th, 2011 | By | Category: Eveniment

Anul acesta, s-a acordat un singur premiu la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, la secţiunea Proză”. Manuscrisul câştigător este romanul Poker” de Bogdan Coşa. Romanul va fi lansat la Salonul Internaţional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 25-29 mai 2011. La secţiunile Poezie”, „Critică/Istorie literară/Eseu” şi „Teatru”, premiul de debut nu s-a acordat.

La concurs au participat 98 de manuscrise, la următoarele secţiuni: Proză – 45 de manuscrise, Poezie – 46 de manuscrise, Critică/istorie literară/eseu – 3 manuscrise, Teatru – 4 manuscrise.

“Anul acesta premiul de debut al Editurii Cartea Românească i-a fost decernat lui Bogdan Coşa. Tributar, încă, autobiografismului, romanul „Poker” conţine germenii de atmosferă, imaginaţie şi stil ai unor viitoare construcţii narative solide. Este evident că a apărut o nouă generaţie literară şi că vom mai auzi de acest autor, născut în 1989.”, a declarat Mădălina Ghiu, redactor-şef al Editurii Cartea Românească.

“Ce e viaţa dacă nu un joc de poker pe mulţi bani?”Aceasta este filosofia unui grup de prieteni care aleg să dribleze convenţiile şi să refuze existenţa banală a cetăţeanului onest – a omului de rând nemulţumit de ceea ce a devenit, dar prea laş pentru a-şi asuma riscuri, pentru a trăi cu adevărat.”, a spus Bogdan Coşa.

„Poker” este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate şi energie. O poveste dramatică de dragoste se proiectează pe fundalul tribulaţiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatişti, care-şi consumă revolta în trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool şi altele asemenea. Referinţele literare şi, în particular, poetice (de la Henry Miller la Ioan Es. Pop) şi coloana sonoră (de la The Doors la Chris Rea), oralitatea inteligentă, bine pusă în pagină, asigură atmosfera unei intrigi pline de autenticitate şi vervă, despre deriva existenţială a unor oameni ce refuză servituţile maturizării. Simţul situaţiilor şi al detaliului concret, rulajul rapid de planuri, uşurinţa surprinderii psihologiilor în mişcare sunt câteva dintre atuurile literare ale acestui roman „tânăr” – dar vădind maturitate artistică – aflat, oarecum, în descendenţa prozatorilor generaţiei beat. Textul dezvăluie, dincolo de suprafaţa trash, numeroase straturi de adâncime care-i conferă, suplimentar, relief.

BOGDAN COŞA s-a născut la 24 ianuarie 1989, la Codlea, judeţul Braşov. Absolvent al Facultăţii de Litere (Universitatea Transilvania din Braşov), specializarea Limbă şi Literatură Română – Limbă şi Literatură Engleză, promoţia 2007-2010, în prezent  este masterand al Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), secţia Teoria Literaturii şi Literatură Comparată. Publică articole şi texte literare în revistele Cultura, Tomis, Astra, dar şi în reviste exclusiv online (www.boomlit.com, www.clubliterar.com etc.).

Număr de vizualizări :1558


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro