spot_img

Ana Blandiana şi Emil Brumaru, laureaţii ediţiei a XXIII-a Festivalului Internaţional “Nichita Stănescu”

În perioada 29 – 31 martie 2011, au avut loc, la Ploieşti, manifestări prilejuite de cea de-a XXIII – a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Festivitatea de premiere a avut loc joi, 31 martie 2011, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, în cadrul căreia s-au decernat următoarele premii: Marele Premiu „Nichita Stănescu” acordat de Consiliul Judeţean Prahova: Emil Brumaru; Premiul pentru critică literară acordat de Consiliul Judeţean Prahova: Dumitru Micu; Premiul pentru Promovarea operei lui Nichita Stănescu  acordat de Primăria Municipiului Ploieşti: Dan Mircea Cipariu; Premiul de Excelenţă al oraşului Ploieşti pentru „Opera Omnia” acordat de Primăria Municipiului Ploieşti: Ana Blandiana; Premiul special „Nichita Stănescu” acordat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi  Patrimoniul Naţional Prahova: Valeriu Matei. Juriul a fost format din: acad. Eugen Simion (preşedinte), Viorel Stere, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Prahova, Florin Sicoie, scriitor, directorul Muzeului de Artă din Ploieşti.

Scriitorul Dan Mircea Cipariu l-a prezentat în cadrul Galei festive pe poetul Emil Brumaru, câştigătorul Marelui Premiu „Nichita Stănescu”, şi a citit următorul laudatio:

“Sub zodia drumului de fier şi cu o metrică perfectă de tren literar regal, poezia lui Emil Brumaru este o de neuitat călătorie sinestezică între fantasme şi trăiri interioare, între nostalgii ori melancolii ale unui genuine gândiri vegetale. Poezia sa a impus o manieră stilistică inconfundabilă. Ea îi fascinează pe cititori şi pe interpreţi, fie că sunt mari actori ori mari critici literari. E o poezie care oferă delicii de lectură, cu universul ei fragil, intim şi cu personaje memorabile precum Detectivul Arthur, Tamara ori Julien Ospitalierul. Negreşit, Emil Brumaru este unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani. Poemele lui au ritm de mantră şi pot fi comparate întru perfecţiune cu alţi doi mari stilişti din trecut şi din prezent: George Coşbuc şi Şerban Foarţă. Sub faldurile acestei poezii sunt de găsit sentimentele cele mai inocente ori cele mai pline de pulsiuni. O lume interioară pregătită mai mereu de confesiune şi de trăirea prin transfigurare poetică. O lume, deseori, edenică, în care vegetalul şi revelaţia nu sunt supuse unei gândiri devoratoare. Un zeu tomnatic construit din toate roadele pământului, precum celebrul personaj al lui Archimboldo, livrează în toate porturile şi gările lumii stilistica sa autoficţională, matriţele unui son interior care aşteaptă tot ce e mai vitalist, pur şi hedonist pe lume până la amnezie, uitare de sine şi chiar pierdere de sine.”

Emil Brumaru s-a născut în prima zi a anului 1939, în satul basarabean Bahmutea, judeţul Tighina, astăzi Mihailovca, Cimişlia. Tatăl poetului, Grigore Brumaru, a fost funcţionar al Căilor Ferate Române, şi mama sa, Elisabeta, învăţătoare. Poetul a absolvit, în 1955, Liceul Naţional din Iaşi, apoi, în 1963, Facultatea de Medicină din Iaşi. A fost, din 1963, până în 1975, medic la Dolhasca. Din 1975, a renunţat la cariera în medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului.

A debutat în presa literară, în revista „Luceafărul”, la 17 decembrie 1966. Debutul editorial al poetului s-a produs în 1970, cu „Versuri”, Editura Albatros, coperta volumului fiind făcută de Florin Pucă. Au urmat următoarele cărţi: „Detectivul Arthur”, Editura Cartea Românească, 1970, „Julien Ospitalierul”, Editura Cartea Românească, 1974, „Cântece naive”,  Editura Cartea Românească, 1976, „Adio, Robinson Crusoe”, Editura Cartea Românească, 1978, „Dulapul îndrăgostit”, cu o postfaţă de Alex. Ştefănescu, Cartea Românească, 1980; „Dintr-o scorbură de morcov”, Editura Nemira, 1998, „Poeme alese”, 2003, „Opera poetică” (în două volume, 2003, trei volume, 2006), Editura Cartier, Chişinău, „Fluturii din pandişpan”, Editura Cronica, Iaşi, 2003, „Poezii (carte la borcan)”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2003, „Cerşetorul de cafea”, 2004, „Submarinul erotic”, Cartea Românească, Bucureşti, 2005, „Infernala comedie”, Editura Brumar, Timişoara, 2005, „Dumnezeu se uită la noi cu binoclul”, Editura Polirom, 2006, „O brumă de paiete şi confetti”, volum de colecţie semnat împreună cu Şerban Foarţă, 2007, „Cântece de adolescent”, 2007, „Povestea boiernaşului de ţară şi a fecioarei…”, Editura Trei, 2008, „Ne logodim cu un inel din iarbă”, 2008, „Opere I. Julien Ospitalierul”, Editura Polirom, Iaşi, 2009, „Opere II. Submarinul erotic”, Editura Polirom, Iaşi, 2009, „Basmul Prinţesei Repede-Repede. O poveste pentru adulţi”, 2009 (colaborare cu Veronica D. Niculescu, ilustraţii de Mircia Dumitrescu)”.

Dan Mircea Cipariu a fost prezentat de academicianul Eugen Simion. Organizatorii evenimentului au citit următorul text de prezentare: ”DAN MIRCEA CIPARIU s-a născut la 7 septembrie 1972, în Bucureşti. Este licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales pentru un al doilea mandat preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (preşedintele juriului: acad. Eugen Simion). În 2003,  a iniţiat şi coordonat  pagina web www.calendarnichita.ro finanţată de Ministerul Culturii. În 2004, în calitate de redactor-şef al revistei „Tomis” din Constanţa a publicat o ediţie specială Nichita Stănescu. Este un împătimit al operei lui Nichita Stănescu. Evenimentele şi cărţile dedicate creatorului celor 11 Elegii sunt promovate pe www.agentiadecarte.ro , un cotidian cultural electronic de mare impact pe care Dan Mircea Cipariu l-a lansat pe 1 martie 2010. Este considerat unul dintre cei mai buni manageri culturali din România. În 2006, a câştigat, în calitate de coordonator de proiect, o finanţare AFCN pentru Uniunea Scriitorilor cu proiectul „Colocviul Tinerilor Scriitori”. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010 şi 2011 proiectul MARATONUL DE POEZIE ŞI JAZZ. De 5 ani, sub coordonarea academicianului Eugen Simion, organizează Colocviul Tinerilor Critici Literari. În 2011, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010″.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508