Ana Blandiana dezbate pe tema „La ce bun poeţii în vremuri de restrişte?”

mart. 8th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 9 martie 2011, ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, va avea loc a şaptea conferinţă din seria „Cultura bate criza”, intitulată „La ce bun poeţii în vremuri de restrişte?”. Invitata acestei ediţii este renumita poetă Ana Blandiana. Întâlnirea va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi iniţiator al proiectului.

Sub semnul celebrului vers al lui Holderlin, conferinţa Anei Blandiana şi dezbaterea de la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” se vor opri asupra relaţiei, dintotdeauna dramatice, dintre scriitor şi epoca sa; asupra condiţionării reciproc periculoase dintre scriitor şi putere; asupra caracterului subversiv al literaturii, atât în societatea în care singura materie primă nedeficitară era minciuna şi singura realitate nebutaforică aparatul represiv, cât şi în societatea de consum; asupra faptului că rezistenţa prin cultură este şi mai necesară azi decât ieri. Pentru că ”vremurile de restrişte” nu sunt doar cele construite pe baza reprimării adevărului, ci şi cele care cresc din manipularea lui.

Şi, atunci, ce caută, ce aşteaptă şi la ce pot folosi poeţii într-o lume care îi înspăimântă prin trivialitate şi pe care o sperie prin puterea lor de a o judeca, chiar postum? O lume pe care o judecă şi pentru care sunt judecaţi dacă – sau tocmai pentru că – îi supravieţuiesc?

Iată câteva teme şi întrebări care vorbesc despre ciudata calitate a poeziei de a nu putea fi exterminată, deşi este fără încetare învinsă. Căci poetul nu este creatorul lumii prin care trece: dacă ar fi fost creată de poeţi, lumea ar fi arătat cu totul altfel.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan), cea mai premiată poetă româncă în străinătate, este autoarea a 12 volume de versuri, 2 volume de nuvele fantastice, un roman şi 7 volume de eseuri, publicate în limba română începând din 1964, reeditate în ultimii ani în numeroase ediţii, precum şi a 45 de volume apărute în 23 de limbi. Este laureată a mai multor premii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Premiul Internaţional Herder, Premiul Naţional de Poezie, Premiul “Opera Omnia “ al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internaţional Vilenica, Premiul Internaţional Camaiore, Premiul Internaţional Acerbi etc. În perioada comunistă, opera Anei Blandiana a constituit subiectul a trei interdicţii de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. După 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001, precum şi fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume. De asemenea, este membră a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Seria de conferinţe „Cultura bate criza” propune publicului „oameni şi idei-forţă”. “«Cultura bate criza» este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile”, susţine Sorin Alexandrescu.

Acest proiect este realizat graţie colaborării dintre Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea din Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti (BCU), ca şi a susţinerii de către partenerii media: „Observator Cultural”, „Dilema Veche”, „Scena.ro”, „LiterNet.ro”, „Metropotam.ro”, „Radio România Cultural”, „24 FUN”, „Calendar Evenimente”, „Infocarte.ro” şi Universitatea din Bucureşti.

Număr de vizualizări :1626


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro