90 de ani de la naşterea compozitorului argentinian Astor Piazzolla, celebraţi la TNO “Ion Dacian”, prin spectacolul „Maria de Buenos Aires”, în regia lui Mario Radacovsky

mart. 5th, 2011 | By | Category: Proiecte

Vineri, 11 martie 2011, ora 19:00, la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, va avea loc premiera spectacolului „Maria de Buenos Aires”, una dintre cele mai celebre piese scrise de celebrul compozitor argentinian Astor Piazzolla, în regia lui Mario Radacovsky.

„Maria de Buenos Aires” este o poveste despre viaţă, moarte şi renaştere, povestea Mariei, personajul principal, care devine întruchiparea unui Buenos Aires pasional, destructiv, decadent, dar care are posibilitatea de a se salva tocmai prin asumarea şi înţelegerea destinului său.

Povestea cu tentă suprarealistă se învârte în jurul unei femei uşoare din capitala argentiniană, pe nume Maria, personaj care, după moarte, devine pe scenă o Umbră care reface traseul vieţii Mariei. Povestea imaginată de regizor începe pe patul de spital al Mariei, unde ea îşi aminteşte întreaga ei viaţă. În faţa ochilor ei se derulează fragmente din existenţa sa pe care le priveşte ca într-o oglindă. Copilul Maria, care  s-a prostituat ca să supravieţuiască, a ajuns o adolescentă pasională. Marea ei dragoste a fost Poetul, căruia i-a dăruit un copil, dar căruia nu i-a mărturist niciodată acest lucru. Nu a putut să-l crească, însă, pentru că o femeie uşoară nu avea cum să ofere o educaţie potrivită unui copil.

Povestea Mariei este povestea unui personaj care şi-a greşit destinul, care a trăit în corpul şi soarta altei persoane. Singura ei preocupare rămâne aceea de a-şi salva copilul şi de a evita ca acesta să aibă aceeaşi soartă cu a ei. În final, îi mărturisteşte Poetului că fetiţa este a lui şi împăcarea sufletească o eliberează, lăsând-o să plece în lumea de dincolo.

Spectacolul propune o viziune originală şi reinterpretează libretul, opunând purei fatalităţi puterea catharctică a luptei cu destinul şi renunţând la aluziile blasfemice la adresa unei divinităţi nedrepte. Prin lupta pe care o duce Umbra Mariei pentru a împiedica reiterarea istoriei personale în viaţa fiicei sale, un alter ego al ei, Maria se împotriveşte, de fapt, propriului destin şi învinge fatalitatea.

Număr de vizualizări :1421


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro