„Pas de deux: Literatura română atunci şi acum/Romanian Fiction Then and Now”, la ICR New York

mart. 9th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 8-16 martie 2011, la ICR New York continuă seria de lecturi performative din cadrul programului „Citind pe frunzele de ceai/ Reading the Tea Leaves”, într-o nouă formulă purtând titlul „Pas de deux: Literatura română atunci şi acum/Romanian Fiction Then and Now”. Programul propune un dialog imaginar între autori din diverse generaţii din literatura română şi se desfăşoară în Galeria ICR New York/Expoziţia de carte Cărtureşti.

Pentru a instiga curiozitatea şi a trezi interesul publicului american în a descoperi literatura română, puţin cunoscută în acest spaţiu până acum, ICR New York propune noi forme de promovare a unor texte şi autori români clasici şi contemporani. Astfel, seria de evenimente din cadrul programului „Citind pe frunzele de ceai/Reading the Tea Leaves”, care se vor desfăşura sub titlul „Pas de deux: Literatura română atunci şi acum/Romanian Fiction Then and Now”, va oferi un spectacol lectură în tandem, o întâlnire peste timp a autorilor consacraţi şi contemporani, pe durata a două zile.

„Pas de deux” a debutat pe 8 martie 2011 cu fragmente din autori din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, respectiv „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, urmată de „Ţiganiada” de Ioan Budai-Deleanu. Seara de lectură performativă a fost deschisă de Dumitru Radu Popa, care a oferit o scurtă prezentare şi contextualizare a acestor texte. Fragmentele selecţionate au fost interpretate de actori americani, în regia Anei Mărgineanu, care este şi curatorul programului „Reading the Tea Leaves”.

Miercuri, 9 martie 2011, au susţinut lecturi scriitorii Florina Iliş şi Dan Lungu. Fragmente din „Cruciada copiilor” de Florina Iliş, şi „Proză cu amănuntul” de Dan Lungu, au fost interpretate la rândul lor de actori americani, sub bagheta regizorală a Tamillei Woodard. Toate fragmentele au fost prezentate în traducerea lui Alistair Ian Blyth.

„Pas de deux” va continua în serile de 15 şi 16 martie 2011, mutând accentul pe dramaturgie, cu un text de Matei Vişniec („Teatru descompus sau Omul-ladă-de-guoi”) şi unul de Peca Ştefan („Poveşti adevărate complet inventate din Baia Mare”).

ICR New York intenţionează să confere acestui tip de eveniment un caracter de regularitate, urmărind să atragă şi să formeze un public de iniţiaţi, care în timp să disemineze pasiunea, entuziasmul pentru literatura română, contribuind astfel la menţinerea interesului pentru scritorii din România. Totodată, serile de lecturi performative găzduite de Galeria ICR New York/ Expoziţia de carte Cărtureşti vor oferi vizibilitate acestui spaţiu şi vor contribui la promovarea lui.

Seria lecturilor va fi continuată în lunile următoare, printre autorii propuşi numărându-se Mihail Sebastian, Camil Petrescu, Marin Sorescu, Radu Cosaşu, Ştefan Agopian, Ana Maria Sandu, Ioana Pârvulescu.

Număr de vizualizări :1574


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro