“Pe mâna femeilor” de Felix Nicolau

mart. 14th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească, în colecţia “Proză”, a apărut volumul “Pe mâna femeilor” de Felix Nicolau. Felix Nicolau îşi surprinde (plăcut) cititorii nu numai prin formula narativă insolită, ci şi prin verva ieşită din comun cu care înregistrează fizionomia unei societăţi româneşti consumiste şi a lumii tabloidizate în care trăim. Argotismele, kitsch-ul cel de toate zilele, personajele de comedie grotescă constituie ingredientele unei scrieri conduse cu mâna sigură şi cu virtuozitate stilistică către un roman decapotabil prevăzut cu douăzeci de capote pe care orice cititor le poate schimba după chef, nevoie sau din pură disperare. Pe mâna femeilor” este un experiment burlesc plin de umor şi de nerv satiric.

Ea trage toate sforile şi învârte lumea pe degetul mic. El se apără prin umor şi cinism. Ba se şi ascunde sub o sumedenie de nume care se perindă de-a lungul acţiunii ca nişte etichete pe sticle cu băuturi diferite. Se ştie cine este pe mâna femeilor, dar nu şi cine mai scapă de acolo.

„Umorul şi verva de povestaş mucalit ale lui Felix Nicolau, plăcerea cu care mixează şi animă diferite registre ale oralităţii, un ochi foarte atent la tot ce se întâmplă în jur şi o intuiţie pe măsură fac din acest prozator (deghizat pe rând ba în critic literar, ba în profesor de umanioare, ba – ca Mishima – în body-builder pasionat) o certitudine a literaturii recente. El îşi reţine cât trebuie gustul pentru caricatural sau spectacolul grotesc pus în scenă de contemporanii săi în spatele unui zâmbet larg, de copil care se amuză fără maliţie pe seama celor falşi, ridicoli, a celor ce fac din propriile defecte motive de mândrie. Duhul lui Caragiale, dar şi disponibilitatea satirică a lui Băieşu plutesc pe deasupra acestei proze, Felix Nicolau fiind printre puţinii scriitori români de azi care m-au făcut să râd în hohote – şi arta lui nu se opreşte aici. ” (Claudiu Komartin)

„România profundă postdecembristă şi-a găsit în acest condei inteligent un critic redutabil, poate observatorul cel mai necruţător dintre romancierii momentului. Felix Nicolau este un scriitor care vede enormul şi simte monstruosul. ” (Radu Voinescu)

Număr de vizualizări :1531


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro