“Iubirile croitoresei” de Maria Duenas, un bestseller spaniol vândut în peste un milion de exemplare

mart. 26th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom va apărea romanul de debut al scriitoarei Maria Duenas, “Iubirile croitoresei”, în traducerea Ilenei Scipione, colecţia “BIBLIOTECA POLIROM. Proză XXI”. Romanul a fost vândut în peste 1 milion de exemplare şi se află în curs de traducere în peste 25 de limbi. De asemenea, urmează să fie adaptat pentru TV, într-o mini-serie de 13 episoade care se vor difuza la sfârşitul acestui an.


“Iubirile croitoresei” reuneşte amintiri din legendarele enclave coloniale situate în nordul Africii până în Madridul filogerman, în perioada imediat următoare războiului civil, şi în Lisabona cosmopolită, plină de spioni, oportunişti şi refugiaţi în derivă. O aventură pasionantă, trăită în saloane haute couture şi hoteluri luxoase, unde conspiraţiile politice şi misiunile serviciilor secrete pun sub semnul întrebării loialitatea faţă de cei iubiţi şi puterea iubirii.

În lunile premergătoare insurecţiei franchiste, tânăra croitoreasă Sira Quiroga părăseşte Madridul, împinsă de pasiunea pentru un bărbat aproape necunoscut. Cei doi se stabilesc la Tanger, oraş monden, exotic şi vibrant, unde începe drama Sirei, care se vede curând părăsită. Singură, înglodată în datoriile lăsate de fostul iubit, pleacă la Tetuan, capitala Protectoratului. Prin manevre nu tocmai ortodoxe şi ajutată de prieteni de o reputaţie îndoielnică, Sira îşi făureşte o nouă identitate şi deschide un elegant salon de croitorie, pentru cliente venite de departe şi al căror prezent e greu de ghicit. La sfârşitul războiului civil din Spania, când Europa e în pragul celui de-al Doilea Război Mondial, destinul Sirei se împleteşte cu cel al unor personaje istorice, printre care Juan Luis Beigbeder (enigmaticul şi prea puţin cunoscutul ministru de Externe din primii ani ai franchismului), amanta lui, excentrica Rosalinda Fox, şi ataşatul naval Alan Hillgarth, pe atunci şeful spionajului britanic din Spania. Cu toţii o vor face să ia o hotărâre riscantă, în care stofele şi tiparele de croitorie vor fi faţa vizibilă a unei existenţe zbuciumate şi primejdioase.

Madrid, Tanger, Tetuan, Lisabona… O femeie superbă, a cărei viaţă se desfăşoară sub semnul aventurii, al dragostei şi abandonului, al războiului, într-o lume de spioni, de fugari, de outsideri cu vise pe care timpul le distruge iremediabil… Un roman fără vârstă, captivant, plin de pasiune.” (El Mundo)

Maria Duenas , doctor în limba şi literatura engleză, este profesoară la Universitatea din Murcia. Familia mamei sale a locuit în Protectoratul spaniol al Marocului, la Tetuan, locul unde se desfăşoară cea mai mare parte a evenimentelor descrise în “Iubirile croitoresei”, romanul său de debut, bestsellerul spaniol al anului 2010, cu peste un milion de exemplare vândute.

Număr de vizualizări :1485


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro