“Insula” de Aldous Huxley

mart. 4th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom. Clasicii modernităţii”, a apărut volumul “Insula” de Aldous Huxley, în traducerea Danielei Rogobete.

“Insula” (1962) este povestea societăţii palaneze ideale. Creată de mai bine de 100 de ani, prin dorinţa celor doi fondatori ai săi de a reuni tot ce era mai bun în lumile cunoscute, Pala modernă este clădită pe ştiinţă şi tehnologie făcute pentru om, pe o filosofie de viaţă utilitaristă, pacifistă, pe demo­craţie şi mai ales pe atenţia faţă de pericolele ce i-ar putea întrerupe buna funcţionare. Dar, când totul merge bine, cursul lucrurilor se schimbă radical din pricina unei conspiraţii. Prins de bunăvoie în ea, cinicul jurna­list Will Farnaby ajunge printr-un naufragiu pe insula interzisă; aici trăieşte revelaţia unei lumi pe care n-o credea posibilă şi care îi redă speranţa. Chiar dacă Farnaby nu mai contribuie cu entuziasm la distrugerea Palei, complotul se încheagă treptat, pentru a culmina odată cu finalul romanului. Prin tot ceea ce o alcă­tuieşte, “Insula” este o carte despre o utopică disciplină a existenţei, dar şi despre multiplele manifestări ale morţii.
„Aldous Huxley şi-a spus în această carte ultimul cuvânt despre condiţia umană şi despre posibilităţile unei societăţi neatinse de morbul civilizaţiei. “Insula” este un test pentru politolog şi psiholog, dar, în egală măsură, şi pentru filozof şi politician. ” (New York Times Book Review)

Număr de vizualizări :1561


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro