“Fănuş Neagu. Interviuri”, volum îngrijit de Ilie Rad

mart. 30th, 2011 | By | Category: Eveniment

La Editura Dacia XXI, în colecţia “Personalităţi româneşti în interviuri”, a apărut volumul “Fănuş Neagu. Interviuri”, îngrijit de Ilie Rad.

“Înainte de a fi autorul unei opere puternice şi inconfundabile, Fănuş Neagu este un personaj, unul dintre cele mai originale pe care le-a dat literatura română după război. Imposibil să ne imaginăm lumea scriitoricească din ultimele trei-patru decenii fără el. Cu trupul mare, construit din materii ciclopice, imprevizibil în atitudini, azi tandru şi îndatoritor ca un frate bun, mâine rău, certăreţ, mânios că soarele răsare în fiecare dimineaţă şi intolerant că luna îşi permite să apună, fără voia lui Fănuş sau nea Fane, cum îi zice eternului lui amic comiliton, Ion Băieşu, are prieteni peste tot şi duşmani pretutindeni. Când cei din urmă fac imprudenţa să-l atace, prozatorul se dezlănţuie în pamflete vitriolante, ca acelea ale lui Arghezi. El adună, atunci smârcurile limbii şi pictează, negru pe negru, tablouri apocaliptice în combinaţii aiuritoare. Victima este un pretext pentru desene fantastice şi, dacă le reciteşti după o vreme, vezi că individul real a dispărut şi în naraţiune nu rămâne decât un memorabil personaj de literatură neagră.”, a scris acad. Eugen Simion pe coperta a patra a volumului.

Număr de vizualizări :2089


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro