spot_img

“Educaţia nonformală în muzee”, la Muzeul Naţional de Artă al României

În perioada 7 martie – 30 aprilie 2011, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR, Buccureşti), se desfăşoară programul de formare pentru cadre didactice “Educaţia nonformală în muzee”, organizat de Casa Corpului Didactic (CCD) din Bucureşti în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Programul este acreditat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România. Scopul programului este utilizarea muzeului ca resursă educativă şi încurajarea cadrelor didactice să completeze metodele de predare şi învăţare tradiţionale cu principiile educaţiei nonformale şi o abordare interdisciplinară şi interactivă. Acest program de formare are ca obiectiv creşterea numărului de participanţi care beneficiază de programe educative la muzeu, deoarece absolvenţii cursului vor putea susţine activităţile în paralel cu personalul specializat şi voluntarii MNAR.

Lecţia de botanică predată în faţa unui vas cu flori pictat de Jan Brueghel cel Bătrân. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor sau Războiul de Independenţă nu numai în cifre şi fapte, ci şi în imagini vii, puternice: portrete de lideri revoluţionari, scene de bătălie, momente istorice surprinse pe pânză de Szathmari, Aman sau Grigorescu.

Exemplificarea formelor de relief din diverse regiuni ale ţării sau a capitalelor Europei prin intermediul peisajelor imortalizate de artiştii călători. Ca să nu mai vorbim de viaţa la curtea domnească sau istoria costumelor ilustrate cu îndemânare de marii maeştri ai artei româneşti şi europene.

Nici matematica nu este exclusă, căci geometria, simbolistica liniilor şi a numerelor sau volumul şi perspectiva sunt foarte uşor de explicat, mai ales când analizezi un tablou cubist în paralel cu o capodoperă renascentistă.

Toate acest exemple sunt menite să îi convingă pe învăţători şi profesori să schimbe sala de clasă cu o sală din Muzeul Naţional de Artă al României atunci când le predau celor mici nu numai desen, literatură şi istorie, dar şi geografie, biologie, matematică, religie şi multe alte materii.

Aceasta este a treia sesiune de formare în cadrul programului, care a debutat în anul 2009. Structura programului include cursuri de teoria educaţiei muzeale, de istoria artei, de utilizare a jocului ca instrument educativ, dar şi activităţi practice, care se desfăşoară la MNAR. Partea practică are rolul de a exemplifica temele discutate şi de a familiariza cadrele didactice cu muzeul, un mediu educaţional nou. Noţiunile şi tehnicile de educaţie muzeală sunt aplicate la patrimoniul MNAR, dar pot fi adaptate uşor pentru orice muzeu.

Programul “Educaţia nonformală în muzee” a fost conceput de către specialiştii în educaţie ai MNAR, în colaborare cu profesori metodişti de la CCD, iar formatorii sunt specialişti în educaţie muzeală, istorici de artă şi specialişti în ştiinţele educaţiei. Învăţătorii şi profesorii care finalizează programul primesc 11 credite profesionale transferabile şi vor avea pregătirea şi competenţele necesare pentru a susţine în muzeu orele cu propriile grupe de elevi, indiferent de materia predată, fără a mai apela la serviciile unui educator muzeal, cum se întâmplă în prezent.

Muzeul Naţional de Artă al României are o experienţă îndelungată în conceperea şi implementarea programelor educative adresate preşcolarilor, elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal, precum şi familiilor şi adulţilor. Din anul 2000, când au fost lansate, programele pentru public s-au bucurat de succes şi continuă să atragă un număr mare de vizitatori. Programele pentru şcoli sunt foarte populare tocmai pentru că vin în întâmpinarea învăţătorilor şi profesorilor propunând cicluri tematice pentru diverse materii şcolare (lista completă a temelor este disponibila pe site-ul www.mnar.arts.ro, rubrica Programe pentru public).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508