“Curriculum Vitae: Portrete de scriitori”: Eminescu şi Creangă în cinematografele olandeze

mart. 14th, 2011 | By | Category: Proiecte

În cadrul proiectului “Curriculum Vitae: Portrete de scriitori” derulat de reţeaua EUNIC în Olanda, în luna martie 2011, şi cu ocazia Săptămânii naţionale a cărţii din Olanda, în cinematografele din Haga şi Amsterdam va rula filmul “Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu. Filmul a fost realizat în anul 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a muzei sale Veronica Micle şi a «Bădiei Creangă». Filmul a fost transpus pe peliculă de 35 mm şi a fost subtitrat în limba engleză de către CNC, special pentru acest festival. Evenimentul este susţinut de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ambasadei României la Haga. La cinematograful Filmhuis din Haga, în perioada 17-23 martie 2011, şi la cinematograful Ketelhuis din Amsterdam, în perioada 24-26 martie 2011, vor fi proiectate filme cu subtitrare în limba engleză despre renumiţi poeţi si scriitori europeni, printre care şi filmul regizat de Nicolae Mărgineanu.

“Povestea lui Ion Creangă, scriitorul care a reuşit să impresioneze generaţii de-a rândul cu basmele şi povestirile sale( …) este un omagiu pe care îl aducem cu întârziere împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Ion Creangă, Mihai Eminescu şi Veronica Micle”, a spus Nicolae Mărgineanu.
Institutul Cultural Român este membru al reţelei EUNIC în Olanda şi deţine în prezent preşedinţia, la nivel global, a acestei organizaţii care reuneşte institutele naţionale culturale din Uniunea Europeană.

Număr de vizualizări :2073


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro