“Corespondenţă 1946-1959” de Albert Camus şi Rene Char

mart. 4th, 2011 | By | Category: Eveniment

La Editura RAO a apărut volumul Corespondenţă 1946-1959” de Albert Camus şi Rene Char, în traducerea lui Vasile Savin. Este posibilă fraternitatea între creatori? Întâlnirea dintre doi artişti, iar uneori prietenia, nu poate exista în afara operei care se desăvârşeşte în ei. Această corespondenţă depune mărturie pentru o prietenie care hrăneşte meditaţia asupra acelor circumstanţe ce contează cu adevărat într-o viaţă, transfigurând-o uneori ca pe o şansă fulgurantă.

„Peisajul, la fel ca prietenia, este râul nostru subteran. Peisaj fără ţinut”, scrie René Char. Putem totuşi repera nişte puncte de trecere ale acestui râu. La eliptica formulă a lui Montaigne apropo de prietenia sa faţă de La Boétie, „că era el şi că eram eu”, putem adăuga, în privinţa lui René Char şi a lui Albert Camus: „… în acea clipă a vieţii şi operei lor”. Într-adevăr, ne imaginăm cu greu un dialog Char-Camus înainte de război.

Număr de vizualizări :1677


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro