“Centrul Fiinţei” de Karlfried Graf Dürckheim

mart. 17th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia Metanoia”, a apărut volumul Centrul Fiinţei de Karlfried Graf Dürckheim. Scriitorul este, pentru Occident, unul dintre cei mai buni ghizi spirituali contemporani. Este un savant pasionat mai ales de „ştiinţa omului”, un adevărat maestru al artei de a trăi, în sensul în care a trăi înseamnă a-ţi regăsi rădăcinile fiinţei şi a trăi pornind de acolo, devenind ceea ce eşti destinat să devii.

Dürckheim a simţit ca fiind de datoria lui să integreze în propria sa activitate de psihoterapeut o tradiţie orientală, să transplanteze în Occident experienţa spirituală japoneză, aşa cum atâţia alţii au încercat să facă. Însă el a avut în vedere omul occidental şi carenţa lui, spre deosebire de omul oriental. Suferinţa fundamentală a omului este aceea de a-şi fi străin lui însuşi, de a nu putea să fie cel care este în fond, în esenţa lui. Femininul fiinţei a fost dat uitării. Preocuparea exclusivă pentru exterior, pentru stăpânirea şi organizarea existenţei lui în lume l-a făcut pe om să-şi uite dimensiunea esenţială în favoarea dimensiunii existenţiale, să-şi piardă interioritatea. Toate cărţile lui pledează pentru regăsirea Fiinţei şi experimentarea realităţii ultime a omului.

Dintre cărţile scrise de el amintim: Zenul şi noi; Hara. Centrul vital al omului; Practicarea Căii interioare. Cotidianul ca exerciţiu; Maestrul interior. Maestrul,Discipolul, Calea; A medita. Pentru ce şi cum?; Experienţa transcendenţei etc.

„Centrul Fiinţei” este concepută de Jacques Castermane, omul care i-a fost discipol lui Durckheim timp de 20 de ani (1967-1988), din care mai bine de zece ani a lucrat alături de el, având acces la înregistrările discuţiilor lor purtate de-a lungul anilor. Volumul prezintă şi relatarea primei lui întâlniri cu Graf Dürckheim, în 1967, la un colocviu, bulversarea trăită, şocul celui care află dintr-o dată sensul mult căutat. La fel ca pentru mulţi alţii care l-au întâlnit pe Dürckheim, şi în viaţa lui Castermane exista un înainte şi un după această întâlnire.

Jacques Castermane este cel pe care Dürckheim l-a ales să-i continue activitatea. Actualmente el trăieşte în Franţa, la Mirmande, unde conduce Centrul Dürckheim, un loc dedicat exerciţiului, experienţei şi vieţii spirituale. Centrul a fost întemeiat de Jacques Castermane şi inaugurat de K.G. Dürckheim, în 1981. A scris cărţi de spiritualitate: Înţelepciune aplicată; Lecţiile lui K.G. Durckheim; Cum am putea fi Zen?, în care dezvăluie substanţa învăţăturilor Maestrului său.”, a scris Viorica Juncan.

Număr de vizualizări :1211


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro