Istoricul Bogdan Murgescu, distins cu Premiul “CriticAtac”, pe anul 2010

feb. 11th, 2011 | By | Category: Postcard

Vineri, 11 februarie 2011, istoricul Bogdan Murgescu, autorul volumului România şi Europa. Acumularea decalajelor economice” (1500-2010), Editura Polirom, a obţinut Premiul CriticAtac” pe 2010. Premiul constă într-o gravură semnată de cunoscutul artist Dan Perjovschi. Printre nominalizaţi s-au mai numărat Andrei Oişteanu, Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură(Polirom) şi Dorin Tudoran,Eu, fiul lor. Dosar de securitate(Polirom).

Bogdan Murgescu a mai obţinut pentru acest volum Premiul „Historia Magistra Vitae”, acordat de „Jurnalul Naţional” în cadrul concursului „Cartea de Istorie”, 2010.

Mulţi dintre noi ne-am întrebat adesea: De ce – economic – suntem unde suntem? Răspunsurile pe care le auzim sunt diverse, fie fataliste („aşa ne-a fost sortit”), fie axate pe blamarea unora sau altora dintre guvernanţii de azi sau de ieri. Departe de mine intenţia de a-i exonera pe politicieni. Au răspunderile lor, şi vor fi judecaţi, fie şi numai de „tribunalul istoriei”. Totuşi, explicaţia nu se reduce doar la acest nivel. Este o constatare de bun-simţ că România a fost de destul de multă vreme sensibil mai puţin prosperă decât majoritatea celorlalte ţări europene. De aceea, pornind de la ideea că înţelegerea corectă a situaţiei noastre de azi trebuie să aibă adâncime istorică şi o dimensiune comparatistă, am reconstituit felul în care decalajele economice s-au acumulat în diversele perioade istorice scurse de la 1500 încoace, şi am analizat cum s-au dezvoltat un grup de 3 ţări care acum 5 secole erau cam la fel de puţin dezvoltate ca şi teritoriile româneşti: Danemarca, Irlanda şi Serbia. Aceste experienţe istorice ne arată atât greşelile pe care ar fi bine să le evităm, cât şi unele dintre căile prin care o ţară poate să depăşească subdezvoltarea şi să intre în clubul select al ţărilor prospere.”, a spus autorul.

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea “Circulaţia monetară în ţările Române în secolul al XVI-lea” (1996). Alte lucrări publicate: „Istorie românească – istorie universală” (600-1800) (1994), „A fi istoric în anul 2000” (2000), „Istoria României în texte” (coord., 2001), „Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie” (coord., Polirom, 2007).

Număr de vizualizări :1408


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro