spot_img

Inaugurarea Centrului de Artă Contemporană „LC Foundation” : 22 de tineri artişti reprezentativi pentru “al doilea val figurativ” românesc

Marţi, 15 februarie 2011, ora 16:30, are loc conferinţa de presă ce deschide seria de evenimente care vor avea loc la sediul Centrului de Artă Contemporană „LC Foundation” (Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, Bucureşti). De la ora 18:30 va avea loc deschiderea oficială şi inaugurarea spaţiului LC Foundation – Centru de Artă Contemporană”. Astfel, expoziţia FIGURE IN. FIGURE OUT. Un index proaspăt de artişti figurativi din „al doilea val”, prima ediţie, va prezenta publicului 22 de artişti tineri, reprezentativi pentru ceea ce s-a considerat a fi un “al doilea val figurativ” românesc. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 15 februarie – 14 martie 2011. Curatorul expoziţiei: Simona Vilău, artist vizual. Expun artiştii: George Anghelescu, Traian Boldea, Irina Broboană, Codruţa Cernea, Mihail Coşuleţu, Amalia Dulhan, Paul Hitter, Adriana Horga, Ioana Joa, Florin Pantilimon, Adrian Popescu, Adrian Preda, Lea Rasovszky, Bogdan Raţă, Cristian Răduţă, Radu Rodideal, Sevan Szekely, Ştefan Ungureanu, Ioana Ursa, Simona Vilău, ZANGA, Mihai Zgondoiu.

Expoziţia “FIGURE IN. FIGURE OUT. Un index proaspăt de artiști figurativi din „al doilea val” este concepută după o idee de: Adrian Preda, George Anghelescu, Ștefan Ungureanu și Simona Vilău

“Figure In, Figure Out” este un proiect amplu, care la prima sa ediţie prezintă 22 de artişti tineri, reprezentativi pentru ceea ce s-a considerat a fi un “al doilea val figurativ” românesc.

Dacă fluxul picturii figurative românești din perioada postcomunistă a atins un maximum la debutul anilor 2000 și a creat „un prim val”, cel “de-al doilea val” (așa cum ne-am permis să-l denumim) este reprezentat de artişti care s-au afirmat după această perioadă sau, mai precis, în intervalul 2005-2010.

Pentru a elimina orice formă de constrângere sau înregimentare forțată, excludem în mod voluntar ideea de “generaţie” sau “şcoală”, aducând în discuție un “monolit” conceptual format spontan.

Cele douăzeci și două de nume nu reprezintă o sumă, un maximum sau o limită, ele sunt un număr simbolic, condiţionat spaţio-temporal, ce creează un eșantion reprezentativ în ceea ce privește cel de “al doilea val figurativ”.

Artiștii prezenți în acest proiect au dat curs invitației organizatorilor – Adrian Preda, George Anghelescu, Ștefan Ungureanu și Simona Vilău, invitație lansată în luna aprilie a anului 2010.

Evenimentul are o temă ce și-a propus să insinueze coeziunea și cooperarea între artişti, atât în cadrul realizării proiectului, cât şi în cadrul metodelor de redare a realităţilor subiective. Iar cea curentă propune The First Artwork From The Rest Of Our Lives / Prima Lucrare De Artă Din Restul Vieţii Noastre.

S-a optat pentru acest subtitlu-clişeu în speranţa că va impulsiona artiştii să investească un maximum de creativitate, calitate şi inovaţie în lucrările prezentate, dar şi pentru a păstra caracterul tematic original al lucrărilor fiecarui participant.

“Dacă mâine toate lucrările tale ar arde într-un incendiu, cu excepţia uneia, care ai vrea să fie această ultimă lucrare?”, aceasta a fost întrebarea care a general motivația, întrebare pe care organizatorii au lansat-o artiștilor în cadrul invitațiilor „Figure In, Figure Out”.

Provocarea a fost ca fiecare artist să facă o singură lucrare (sau o singură serie) în care, cu un maxim de efort şi creativitate, să prezinte tot ce are mai reprezentativ în momentul respectiv, întregul său univers prins într-un singur „cadru”/”succesiune de cadre”.

„Figure In, Figure Out” este un proiect conceput la debutul anului 2010 de către artiștii Adrian Preda, George Anghelescu, Ștefan Ungureanu și Simona Vilău și va avea frecvență anuală, iar în edițiile viitoare își propune să invite și artiști străini., a scris Simona Vilău.

LC Foundation – Centru de Artă Contemporană (www.lcfoundation.ro) este o nouă platformă culturală creată în urma unei inițiative private din anul 2010.

Obiectivele acesteia, în cadrul programului de evenimente și expoziții de artă contemporană se bazează pe strategii de promovare și susținere a artiștilor tineri, locali și internaționali, prin evenimente de calitate, precum și facilitarea schimburilor culturale inter-instituționale și inter-disciplinare, organizarea de conferințe, dezbateri, mese rotunde, lansări de publicații și „produse” culturale etc.

Proiectele expoziționale vor avea frecvență lunară, cu excepția lunilor iulie și august, când Centrul de Artă Contemporană va găzdui primele două serii de rezidențe de creație, a căror temă va fi lansată în scurt timp.

Program eveniment:

Marți, 15 februarie 2011

ora 16:30 – Conferință de presă

ora 18:30 – Deschidere oficială eveniment și inaugurarea spațiului LC Foundation – Centru de Artă Contemporană.

Marți, 1 martie 2011

ora 18:30 – Lansare publicație „Figure In. Figure Out” și discuții libere cu artiștii și organizatorii.

Program de vizitare: luni – duminică 13:00 – 19:00

Parteneri media: AgenţiadeCarte, Radio România Cultural, Senso TV Arte, Time Out București, Ginger Group, Modernism.ro, Veioza Arte.ro, Revista Artclue, Metropotam.roArtBoom.ro, Revista TATAIA, Revista ARTA, The Temporary, Cronica de Vineri

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508