Florin Lăzărescu va citi povestirea “Ursoaica Lili şi balena Goliat”, la Viena

feb. 28th, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 3 martie 2011, ora 19.00, Florin Lăzărescu va citi povestirea “Ursoaica Lili şi balena Goliat”, din volumul “Lampa cu căciulă”, în Raum D din MuseumsQuartier Viena. Lectura povestirii traduse în germană este asigurată de actorul Daniel Keberle. În cadrul evenimentului va fi proiectat şi scurt-metrajul “Lampa cu căciulă”, unul dintre cele mai premiate scurt-metraje româneşti ale ultimilor ani, realizat după un scenariu de Florin Lăzărescu.

Evenimentul face parte din proiectul „Lecturi în rezidenţă” şi este primul dintr-o serie de trei lecturi cu autori români organizate de ICR Viena în cooperare cu quartier21, instituţie care asigură celor trei autori câte o lună de rezidenţă creativă în Viena. Lui Florin Lăzărescu îi vor urma pe parcursul acestui an Filip Florian şi Dan Lungu.

Volumul de povestiri “Lampa cu căciulă de Florin Lăzărescu, publicat în colecţia „Ego. Proză” de la Polirom, reprezintă o selecţie din povestirile scrise de autor în ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, “Lampa cu căciulă”, care a fost ecranizată în 2006, în regia lui Radu Jude şi care a obţinut peste 30 de premii la prestigioase festivaluri internaţionale.

Cu excepţia unor povestiri relativ cunoscute (prin apariţia în reviste sau într-un volum colectiv publicat în Franţa), cele mai multe dintre ele sunt inedite. Povestirile construiesc o carte despre copilărie, despre inocenţa pierdută a lumii contemporane. Fiecare personaj (indiferent dacă e vorba despre copilul care îşi duce împreună cu taică-su televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos până la bâlci pentru a vedea Balena Goliat, despre paznicul de iaz care e „prieten” cu un crap ori despre bătrâna ce se îmbată aşteptând întoarcerea fiul său de la puşcărie) trăieşte într-un scurt timp o adevărată aventură, o dramă ori o comedie – acestea reuşind să fie totodată fireşti, umane, dar şi spectaculoase.

Florin Lăzărescu este prozator şi scenarist ieşean. Membru fondator şi editorialist al săptămânalului Suplimentul de cultură. Coscenarist al serialului TV Animat Planet Show, difuzat de Antena 1.

A debutat în 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de vâsc (Outopos, Iaşi). A mai publicat un volum în format electronic: Şase moduri de a-ti aminti un cal sau şase povestiri (Liternet, 2003) şi romanul Ce se ştie despre ursul panda (Polirom, 2003). Ultimul său roman, Trimisul nostru special (Polirom, 2005), a fost unul dintre câştigătorii Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană, Frankfurt 2006, fiind tradus şi publicat în franceză, germană, slovenă, italiană, maghiară şi bulgară. Coautor, împreună cu Lucian Dan Teodorovici şi Dan Lungu, al volumului de povestiri Pas question de Dracula (Editions Non Lieu, Paris, 2007). Lecturi publice la Paris, Lille, Cognac, Saint-Etienne, Berlin, Leipzig, Viena, Basel, Berna, Luxemburg, Ljubljana, Lipica, Budapesta.

Mai multe detalii pe blogul personal: http://florinlazarescu.wordpress.com.

Număr de vizualizări :1915


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro