Festivalul Internaţional de Literatură pentru Copii „ION CREANGĂ”, prima ediţie

feb. 26th, 2011 | By | Category: Eveniment

Muzeul Literaturii Române Iaşi organizează, în perioada 1 – 2 martie 2011, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură pentru copii ,,ION CREANGĂ”. Evenimentul este realizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi, Societatea Culturală „Junimea ’90”, Asociaţia Culturală „Om Bun”, Studioul de Radio Iaşi, Studioul de Radio „Moldova”, Universitatea „Petre Andrei” şi S.C. „Cotnari” SA. Deschiderea oficială va avea loc la Bojdeuca din Ţicău, la ora 10:00, pe 1 martie 2011, de ziua povestitorului născut la Humuleşti în anul 1837.

Festivalul este destinat celor care ar trebui să „gestioneze” acest domeniu, de la  scriitori, editori şi critici. Aceştia vor avea ocazia să se reunească în cadrul unor mese rotunde având ca temă „Literatura pentru copii între neglijenţă şi abandon” (pe 1 martie 2011, de la ora 11, la Studioul Radio Iaşi) sau „Scriitorii profesionişti ai genului” (2 martie 2011, ora 10, în Aula Universităţii „Petre Andrei”).

„Este un prim pas pentru promovarea unui proiect de care Iaşiul are nevoie, pentru că ar merita să aibă un centru de cercetare dedicat lui Creangă, similar celui de la Ipoteşti, consacrat lui Eminescu. Ar trebui să-i spunem festival dublu naţional, pentru că invitaţii noştri sunt din Republica Moldova, unde literatura pentru copii nu este tratată accidental, nu este un fenomen izolat. La noi, a existat o perioadă în care s-au remarcat autori ca Mircea Sîntimbreanu, Constantin Chiriţă şi alţii, dar nu se mai poate vorbi acum de o literatură profesionistă pentru copii. Trăim din moştenire şi ne bazăm doar pe traduceri. Scăpăm din mână cititorii mici. Unii ar spune chiar că i-am «pierdut» în zona internetului şi a televiziunii. Acest festival se vrea a fi o pledoarie pentru lectură, în condiţiile în care semnalăm absenţa scriitorilor pentru copii şi a unor lucrări de referinţă din manuale. De fapt, scriitorii încep să dispară din manuale, acestea promovând mai curând o teorie a comunicării”, a declarat scriitorul Valentin Talpalaru, coordonatorul proiectului.

De la Festivalul „Ion Creangă” nu vor lipsi copiii, aceştia fiind invitaţi în Aula Universităţii „Petre Andrei”, pe 2 martie 2011, de la ora 11:00, la spectacolul „Dănilă Prepeleac”, prezentat de trupa Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, iar de la ora 12.30, ei vor avea ocazia să cunoască scriitorii invitaţi şi să le adreseze întrebări.

De la ora 15:00, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi va fi gazda unei ceremonii în cadrul căreia autorul de literatură pentru copii al anului va fi răsplătit cu Premiul „Ion Creangă”.

Invitaţi speciali: Spiridon VANGHELI, Arcadie SUCEVEANU, V. ROMANCIUC, Iulian FILP, Ion HADÂRCĂ, Alexandru DOROGAN, Claudia BARABAN,  Dan Mircea CIPARIU, Peter SHRAGER şi alţii.

Din program:

Marţi, 1 martie 2011

– ora 10.00, Bojdeuca „Ion Creangă” – deschiderea Festivalului;

– ora 11.00, Studioul de Radio Iaşi – masă rotundă;

– ora 12.30, Teatrul „Luceafărul” (foaier) – deschiderea standurilor de carte pentru copii şi de dulciuri;

– orele 15.00 – 17.00, „Pe urmele diaconului Ion Creangă” – vizită la Bisericile „Sfinţii 40 de Mucenici”, Golia, Bărboi;

Miercuri, 2 martie 2011

– ora 10.00, Aula Universităţii „Petre Andrei” – masă rotundă „Literatura pentru copii şi scriitori profesionişti ai genului”;

– ora 11.00, Teatrul „Luceafărul” (sala mare de festivităţi) – Spectacol de teatru după o piesă de Ion Creangă;

– ora 12.30, Teatrul „Luceafărul” (sala mare de festivităţi) – Întâlnirea copiilor cu autorii de literatură pentru copii, participanţi la eveniment.

Coordonator: prof.dr. Valentin TALPALARU

Număr de vizualizări :1462


Comments are closed.