spot_img

Cursuri de pregătire a viitorilor formatori din cadrul proiectului “studiOpera”

În luna februarie 2011, la Opera Naţională Bucureşti încep cursurile din cadrul proiectului “studiOpera”, care are drept scop formarea profesională pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului, etapa a doua de desfăşurare. Proiectul „studiOpera” este implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) – prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) – în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România, şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni!”.

După încheierea primei perioade a proiectului studiOpera – etapă de cercetare la nivel naţional au fost identificate punctele forte şi cele slabe existente în oferta actuală de formare din România pentru domeniul artelor spectacolului. Analiza efectuată a avut ca obiect atât Opera Naţională Bucureşti, cât şi alte instituţii de spectacol şi de învăţământ specializat din ţară. Raportul cercetării şi un rezumat al acestui raport sunt disponibile pe site-ul www.studiopera.eu, secţiunea Proiectul.

Pornind de la concluziile cercetării, vor demara, în luna februarie 2011, cursurile necesare pregătirii formatorilor, profesionişti din cadrul ONB cu studii superioare, care la rândul lor îi vor instrui pe ceilalţi angajaţi ONB în ultima etapă a proiectului. „Formarea de formatori” va fi realizată cu sprijinul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala, într-un program de mobilitate între România şi Italia. În plus, formatorii vor obţine calificarea de „formator” pentru sistemul VET (Educaţie Vocaţională şi Formare), acordat de CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor).

Beneficiarii cursurilor sunt grupaţi în mai multe categorii, în funcţie de specializarea ce va fi urmată: solişti vocali şi maeştri corepetitori, care vor deveni formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ, conform stardardului ocupaţional; formatori Maeştri de balet pentru cursuri de Dansator; formatori Tehnicieni pentru cursuri de tehnicieni de scenă şi de atelier (Croitorie, maestru Lumini, Perucherie – Machiaj); formatori pentru Management Cultural în artele spectacolului

Primul curs programat este cel de Limbă şi dicţie italiană, care va avea loc în zilele de 7 şi 8 februarie 2011, şi va fi susţinut de prof. Maria Caterina Bortoletto.

Începând cu data de 9 februarie 2011, se va desfăşura timp de 4 zile cursul de Dramaturgie muzicală, susţinut de prof. Marco Bolognesi Gandini.

În data de 11 februarie 2011, va debuta cursul de management cultural în artele spectacolului, cu modulul Principii de programare culturală şi artistică, susţinut de prof. A. M. Grassi, urmând ca în perioada 25-26 februarie 2011 să se desfăşoare, în cadrul aceluiași curs, modulul Managementul proiectului şi planul de afaceri, susţinut de prof. L. Aragano şi G. Ciancio.

În perioada 21-28 februarie 2011 va avea loc un curs de Tehnici de dans, la Milano, susţinut de mai mulţi profesori: Frédéric Olivieri, Leonid Nikonov, Paolo Podini, Maurizio Vanadia, Bella Ratchinskaia, Emanuela Tagliavia. În cadrul modulului este prevăzută, din 21 până în 26 februarie 2011, asistenţa cursanţilor la montarea spectacolului Theme and Variations de George Balanchine. Tot în cadrul modulului este prevăzută, din data de 28 februarie 2011, până în 4 martie 2011, participarea la cursurile susţinute de Suki Schorer, maestru de balet la The School of American Ballet.

Cursurile de „Formare de formatori” vor continua până în luna iunie a acestui an.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508