Cursuri de pregătire a viitorilor formatori din cadrul proiectului “studiOpera”

feb. 4th, 2011 | By | Category: Postcard

În luna februarie 2011, la Opera Naţională Bucureşti încep cursurile din cadrul proiectului “studiOpera”, care are drept scop formarea profesională pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului, etapa a doua de desfăşurare. Proiectul „studiOpera” este implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) – prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) – în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România, şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni!”.

După încheierea primei perioade a proiectului studiOpera – etapă de cercetare la nivel naţional au fost identificate punctele forte şi cele slabe existente în oferta actuală de formare din România pentru domeniul artelor spectacolului. Analiza efectuată a avut ca obiect atât Opera Naţională Bucureşti, cât şi alte instituţii de spectacol şi de învăţământ specializat din ţară. Raportul cercetării şi un rezumat al acestui raport sunt disponibile pe site-ul www.studiopera.eu, secţiunea Proiectul.

Pornind de la concluziile cercetării, vor demara, în luna februarie 2011, cursurile necesare pregătirii formatorilor, profesionişti din cadrul ONB cu studii superioare, care la rândul lor îi vor instrui pe ceilalţi angajaţi ONB în ultima etapă a proiectului. „Formarea de formatori” va fi realizată cu sprijinul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala, într-un program de mobilitate între România şi Italia. În plus, formatorii vor obţine calificarea de „formator” pentru sistemul VET (Educaţie Vocaţională şi Formare), acordat de CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor).

Beneficiarii cursurilor sunt grupaţi în mai multe categorii, în funcţie de specializarea ce va fi urmată: solişti vocali şi maeştri corepetitori, care vor deveni formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ, conform stardardului ocupaţional; formatori Maeştri de balet pentru cursuri de Dansator; formatori Tehnicieni pentru cursuri de tehnicieni de scenă şi de atelier (Croitorie, maestru Lumini, Perucherie – Machiaj); formatori pentru Management Cultural în artele spectacolului

Primul curs programat este cel de Limbă şi dicţie italiană, care va avea loc în zilele de 7 şi 8 februarie 2011, şi va fi susţinut de prof. Maria Caterina Bortoletto.

Începând cu data de 9 februarie 2011, se va desfăşura timp de 4 zile cursul de Dramaturgie muzicală, susţinut de prof. Marco Bolognesi Gandini.

În data de 11 februarie 2011, va debuta cursul de management cultural în artele spectacolului, cu modulul Principii de programare culturală şi artistică, susţinut de prof. A. M. Grassi, urmând ca în perioada 25-26 februarie 2011 să se desfăşoare, în cadrul aceluiași curs, modulul Managementul proiectului şi planul de afaceri, susţinut de prof. L. Aragano şi G. Ciancio.

În perioada 21-28 februarie 2011 va avea loc un curs de Tehnici de dans, la Milano, susţinut de mai mulţi profesori: Frédéric Olivieri, Leonid Nikonov, Paolo Podini, Maurizio Vanadia, Bella Ratchinskaia, Emanuela Tagliavia. În cadrul modulului este prevăzută, din 21 până în 26 februarie 2011, asistenţa cursanţilor la montarea spectacolului Theme and Variations de George Balanchine. Tot în cadrul modulului este prevăzută, din data de 28 februarie 2011, până în 4 martie 2011, participarea la cursurile susţinute de Suki Schorer, maestru de balet la The School of American Ballet.

Cursurile de „Formare de formatori” vor continua până în luna iunie a acestui an.

Număr de vizualizări :1319


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro