„Civilizaţia tradiţonală japoneză” de Octavian Simu

feb. 8th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în cadrul colecţiei Cultură şi civilizaţie”, a apărut volumul „Civilizaţia tradiţonală japoneză de Octavian Simu, ediţia a treia, revizuită şi adăugită.

Volumul surprinde  elementele definitorii ale poporului japonez şi modul în care acestea s-au reflectat în cultura sa. Noţiunea de civilizaţie tradiţională acoperă întreaga perioadă cuprinsă între începuturile tainice ale preistoriei, când s-a închegat poporul japonez, până la restauraţia Meiji din 1868, care a coincis cu noile avânturi moderne în care spiritul japonez a fost propulsat.

Tradiţia şi-a pus amprenta în toate manifestările artistice ale poporului nipon, în obiceiuri, sărbători, gândirea etică şi religioasă fiind o nemarginită sursă de contraste şi frumos.

Gingăşia poetului şi duritatea războinicului coexistă în acelaşi înveliş surprinzător al sufletului japonez. În plan spiritual şi artistic, japonezul s-a identificat întotdeauna cu natura, căutând să-şi sincronizeze existenţa cu marile ritmuri universale. Efemerul pe care japonezul l-a surprins cu atâta sensibilitate în natură şi apoi în arta sa, este modalitatea cea mai firească de comunicare a esenţialului, a adevărului despre lume. Departe de a fi o tentativă sortită pieirii, cultivarea efemerului traduce dinamismul unui popor care caută necontenit bogăţia şi prospeţimea formelor de expresie.

Număr de vizualizări :1336


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro