“Provizoratul istoric” de Principele Radu, lansat la Reşiţa şi Lugoj

feb. 20th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 22 februarie 2011, ora 11:00, la Reşiţa, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, va avea loc lansarea volumului de eseuri semnat de Principele Radu al României – “Provizoratul istoric, Editura Polirom, 2010. Totodată, la Lugoj, de la ora 14:30, la Galeria de Artă “Pro Arte” (str. Al. Mocioni nr. 1), va avea loc o nouă lansare a acestui volum.

Provizoratul istoric cuprinde articole, eseuri, declaraţii şi conferinţe din anii 2007-2010, continuând cele două volume publicate de Principele Radu al României la Editura Polirom, “Europa din noi” şi “Biblioteca în flăcări”.

Pornind de la realitatea românească în contextul dezvoltării statale din ultimul secol şi jumătate, autorul arată de ce nu avem încă un stat cu instituţii profesioniste, care să lucreze complementar, în condiţiile în care slujirea statului, ca instituţie şi sumă de valori şi tradiţii, nu se suprapune întotdeauna dinamicii politice, rigorilor democraţiei sau diverselor tendinţe geopolitice. Statul este, într-un fel, reflecţia instituţională a libertăţii unei naţiuni.

Alteţa Voastră Regală, Uitându-vă în urmă la drumul pe care l-aţi parcurs în viaţă, puteţi fi mândru de ceea ce aţi înfăptuit. Vă apreciez profund meritele politice, în special angajamentul pentru integrarea euroatlantică a României. Mai mult decât atât, diferitele iniţiative pe care le-aţi avut şi excelentele dumneavoastră contribuţii intelectuale dovedesc faptul că vă distingeţi ca un om curajos, care atinge fără ocolişuri problemele din ţara natală, cu spirit critic, aşa cum ar fi chestiunea rromă, de exemplu. În mod special, am admirat mereu angajamentul social pe care l-aţi dovedit privitor la orfani şi copiii defavorizaţi.”, a declarat Hans-Gert Pottering, Preşedintele Parlamentului European, 2005-2007.

Principele Radu al României a absolvit Liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi şi Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. Dintre volumele publicate: “Ana a României. Un război, un exil, o viaţă” (2000, 2005), “Mihai al României” (2001), “The Royal Family of Romania” (2004), “Palatul Elisabeta” (2006). La Editura Polirom i-au apărut volumele “Europa din noi. Regalitatea şi democraţia-spectacol” (2005), “Biblioteca în flăcări. Mic tratat de regalitate în republică” (2007) şi “Altfel” (în dialog cu Nicolae Drăguşin, 2009).

Număr de vizualizări :1207


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro