“Procesul lui Iisus” de Mircea Duţu

feb. 25th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în cadrul colecţiei “Logos”, a apărut volumul “Procesul lui Iisus” de Mircea Duţu.

Acum 2000 de ani, întreaga viaţă căpăta o nouă dimensiune prin procesul unui singur om. Trimis în lume pentru a o mântui, Fiul Omului aduce un mesaj puternic revelator şi dătător de viaţă veşnică, pentru care este acuzat şi răstignit. Lumea este absolvită de păcate, iar în urma suferinţelor îndurate, Iisus devine prototipul condamnatului nevinovat şi judecarea sa, simbol al erorii judiciare.

Aducând faţă în faţă cele două lumi, împărăţia cerurilor şi cea omenească, procesul afirmă de fapt ruptura dintre justiţia divină şi cea pământească. „Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta. Dacă Împărăţia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat să nu fiu predat iudeilor. Dar acum împărăţia mea nu este de aici” (Ioan 18,36) îi răspunde Iisus lui Pilat. Iisus nu este adeptul judecăţii interumane, iar prin atitudinea sa (“Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi”, Matei 7,12), transmite un mesaj întregii lumi: dreptatea adevărată aparţine numai lui Dumnezeu.

Procesul lui Iisus este întâi de toate unul al credinţei şi al creştinismului, deschizând calea spre minunea Învierii şi a vieţii veşnice. Prin judecata sa eronată, procesul înalţă viaţa la un alt nivel de înţelegere, în timp ce interpretarea şi asumarea semnificaţiilor sale contribuie în mod esenţial la definirea culturii juridice occidentale actuale.

Număr de vizualizări :1222


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro