“Literatura de azi”: Carmen Muşat şi Ion Barbu despre scriitorii Lucian Raicu şi Ion D. Sîrbu

feb. 6th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 7 februarie 2011, ora 21:30, TVR Cultural va difuza o nouă ediţie a emisiunii “Literatura de azi”, moderată de criticul literar Daniel Cristea-Enache. În această ediţie se va vorbi despre opera scriitorilor Ion D. Sîrbu şi Lucian Raicu. Invitaţii emisiunii sunt Carmen Muşat, redactorul-şef al revistei „Observator cultural”, şi artistul şi caricaturistul Ion Barbu. Producător: Carmen Dăncescu.

Această ediţie a emisiunii “Literatura de azi” propune o privire asupra felului în care sunt receptaţi de către cititorul contemporan scriitorul Ion D. Sîrbu, autorul unei excepţionale opere postume, şi criticul literar Lucian Raicu, exilat din România (în 1986 s-a stabilit în Franţa) şi din prim-planul vieţii literare.

Personalitatea acestuia din urmă este evocată de către Carmen Muşat, pornind de la antologia sa realizată la Editura Hasefer, “Lucian Raicu – Dincolo de literatură”. Critica lui Raicu „este una a apropierii, nu a distanţei menţinute, a detaşării. Ea trăieşte plenar şi memorabil la întâlnirea cu capodoperele”, a scris Daniel Cristea-Enache.

Scriitorul Ion D. Sîrbu a lăsat o importantă literatură de sertar, din care se detaşează romanul “Adio, Europa!”, “Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” şi “Traversarea Cortinei” (corespondenţă). S-a născut în colonia Petrila – şi localitatea se va regăsi apoi, cu tot cu nimbul cu care o înzestrează fiul minerului Ion Sârbu, în multe dintre paginile prozatorului, în nuvelele din “Şoarecele B şi alte povestiri”, în romanele “Dansul ursului” şi “De ce plînge mama?”, precum şi în volumul “Povestiri petrilene”. Cel ce păstrează vie amintirea scriitorului în oraşul său natal, într-un mod memorabil şi neconvenţional, este cunoscutul artist Ion Barbu, invitatul părţii a doua a emisiunii.

Număr de vizualizări :1886


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro