“Jurnalul oficial al misiunii Scorbowsky” de Leonida Neamţu, un maestru al genului poliţist

feb. 28th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în seria de autor “Leonida Neamţu”, a apărut volumul “Jurnalul oficial al misiunii Scorbowsky”. În aceeaşi colecţie au mai apărut: “Acolo unde vântul rostogoleşte norii”, “Chirie pentru speranţă”, “Aventură şi contraaventură” şi “La Goulue dansează cu Chocolat” de Leonida Neamţu.

“Începând cu Toporul de argint din 1964, Leonida Neamţu devine unul dintre autorii de top ai genului poliţist şi ai romanului de aventuri în genere. Publică, în ritm alert, volum după volum, cu tiraje de zeci de mii de exemplare, astfel încât, în 1990, când îi apare ultima carte, opera sa numără vreo treizeci de titluri. Format în ambianţa revistei “Steaua”, deprinsese o mentalitate de scriitor profesionist, susţinută de un talent indiscutabil. Deşi circumscrisă în bună parte genului ca atare, proza sa nu este una de divertisment propriu-zisă. De la un moment dat, nici măcar convenţiile canonice ale acestui tip de literatură nu le mai respectă integral. Prozatorul este în fond un fantezist ingenios, cu plăcerea ludicului, a parodicului sau a umorului absurd. Naraţiunile sunt adeseori încântătoare prin nonconformismul lor ori prin referinţele ironice la diverse modele livreşti. Dar scrie, deopotrivă şi în registru grav, cu un realism de descendenţă comportamentistă, gen Hemingway.”, a scris Petru Poantă pe coperta a patra a cărţii.

Număr de vizualizări :2127


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro