“Ion Cucu şi viaţa fotografiei literare”, la “Unu şi unu`”

feb. 13th, 2011 | By | Category: Proiecte

Joi, 17 februarie 2011, ora 19:00, în Club A (Strada Blănari nr. 14, Bucureşti), va avea loc o nouă ediţie a evenimentului cultural “Unu` şi unu`”, avându-l invitat pe fotograful Ion Cucu. Invitat: Dan C. Mihăilescu. Moderator: un cristian.

“Nu cred că i-a scăpat vreunul dintre scriitorii care contează în literatura română de până în anii nouăzeci. În fotografiile lui apărea parcă şi umbra cuvintelor pe care le rosteau personajele. Fără să umble cu şmecheriile retuşurilor, găsea o privire pătrunzătoare, pândea o umbră, un zâmbet sau chiar un anumit rictus pe faţa celui pe care îl vâna cu aparatul. Nu se lăsa până nu prindea expresia aceea, dar fără să-şi pună aparatul la foc automat, trăgând poză după poză, până nimerea ceva. Ca vânător de chipuri, semăna cu lunetiştii. În clipa în care i se părea că te-ar putea prinde, îşi ducea aparatul la ochi şi te poza, înainte să apuci să te uiţi la el „ca la fotograf”. Ca să-şi poată citi personajele, Ion Cucu se punea la curent cu ceea ce scriau. Nu ştiu dacă îi citea pe toţi din scoarţă în scoarţă – avea şi el autorii lui preferaţi -, dar când auzea că a apărut o carte interesantă şi-o cumpăra, apoi îl căuta pe autor să-i dea un autograf. Pe la jumătatea anilor optzeci, se cam terminase cu pozele care apăreau în revistele literare. Ion Cucu şi-a început atunci cariera de autor de fotografii de sertar, pe care a luat-o mai în serios decât o parte dintre scriitorii care anunţau că au acasă manuscrise nepublicabile.”, a scris Cristian Teodorescu în „România Literară”.

Număr de vizualizări :1449


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro