“Femeia din amiază” de Julia Franck

feb. 14th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas Fiction, în colecţia “Raftul Denisei”, va apărea volumul “Femeia din amiază” de Julia Franck, în traducerea Ramonei Trufin. Romanul a fost distins cu marele Premiu pentru Literatură Germană (Deutscher Buchpreis), tradus în 35 de limbi şi vândut în peste un milion de exemplare.

Vara anului 1945. O gară mică, undeva în estul Germaniei, asaltată de populaţia înfricoşată care visează să prindă un tren spre vest. Helene şi fiul său sunt fugari, dar micul Peter nici nu-şi imaginează că, de fapt, coşmarul abia începe: mama lui îl abandonează pe o bancă din gară. Sfâşiată de durerea despărţirii, aceasta rupe, odată cu cordonul ombilical ce-o unește cu fiul ei, şi legăturile cu trecutul, în care a trebuit să îndure tortura unei mame bolnave psihic, moartea tragică a bărbatului iubit şi căsătoria umilitoare cu un inginer nazist.

Julia Franck s-a născut la 20 februarie 1970 la Berlin. Este fiica actriţei Anna Katharina Franck şi a regizorului Jürgen Sehmisch. După o copilărie petrecută într-un mic sat din landul Schleswig-Holstein, alături de mamă şi cele patru surori, se întoarce la Berlin, unde promovează examenul de bacalaureat şi studiază americanistica, filozofia şi literatura germană modernă la Universitatea Liberă din Berlin. Debutează în 1998 cu romanul “Der neue Koch” (Noul bucătar). Urmează, în 1999, romanul „Liebediener” (Servitorii dragostei), în 2000, volumul de povestiri „Bauchlandung” (Aterizare pe burtă), iar în 2003 romanul „Lagerfeuer” (Foc de tabără). Anul 2005 îl petrece cu o bursă a Academiei Germane în Villa Massimo din Roma. A primit Premiul Marie Luise Kaschnitz (2004) şi Medalia Roswitha a Oraşului Gandersheim (2005). În anul 2007 îi apare romanul „Die Mittagsfrau” (Femeia din amiază), pentru care autoarea este distinsă în același an cu marele Premiu pentru Literatură Germană (Deutscher Buchpreis). În 2010, „Femeia din amiază” s-a aflat pe lista scurtă a Premiului pentru Literatură Străină al ziarului Independent, ca și pe cea a Premiului Wingate al revistei Jewish Quarterly – Wingate Literary Prize.

Număr de vizualizări :1365


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro