“Demascarea”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, unul dintre cele mai dure documentare despre “fenomenul Piteşti”

feb. 19th, 2011 | By | Category: Postcard

Marţi, 22 februarie 2011, ora 18:30, la Librăria Sophia (Str. Bibescu Vodă nr. 19, Bucureşti), va avea loc lansarea filmului “Demascarea”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan. La eveniment vor participa istoricul Alin Mureşan, regizorul Nicolae Mărgineanu şi fostul deţinut politic, Iulian Constantin, unul dintre supravieţuitorii Piteştiului. Filmul are la bază relatările a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă.

Filmul este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a IICCMER, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, şi a fost realizat în intervalul 2009-2010. Tortură, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre această acţiune inumană şi despre cum au rezistat.

„Sunt lucruri care nu se pot povesti. Nu că sunt jenante, nu că sunt umilitoare, dar te desfiinţezi ca gândire sufletească, ca om. Aveai impresia că e sfârşitul vieţii, al pământului!” (Gheorghe Stănică, victimă a torturilor)

„Şi întrebarea a fost veşnică: Mai crezi în Dumnezeu? Pentru că acest Dumnezeu era pentru ei opreliştea  care nu ne lăsa pe noi să ne transformăm” (Nicolae Purcărea, victimă a torturilor)

Număr de vizualizări :1425


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro