Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea, debutează cu romanul “Regina nopţii”

ian. 29th, 2011 | By | Category: Proiecte

Duminică, 30 ianuarie 2011, ora 13:00, în sala CDI din cadrul Grupului Şcolar “Octavian Goga” din Rozavlea, se lansează volumul de debut “Regina nopţii” de Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea. Prefaţa cărţii este semnată de Ovidiu Pecican.

“Regina Nopţii” (Editura Eurotip) este un roman de dragoste, o poveste nonconformistă, în care realul se îmbină cu fantasticul. Acţiunea este prezentată într-un mod idealist, cu elemente etnologice şi mitologice. Astfel, romanul este uşor de parcurs şi accesibil oricărui cititor.

Îndrăgostit de Maramureş şi de Rozavlea, Vasile Mîrza plasează acţiunea romanului în acest loc. Totul este foarte bine documentat şi argumentat de absolventul secţiei de Etnografie şi Folclor a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare. Vasile Mîrza a mai urmat şi un masterat în Etnologie şi Antropologie, tot în cadrul aceleiaşi universităţi băimarene. De asemenea, a absolvit şi Facultatea de Istorie la Universitatea din Bucureşti. Un specialist în domeniul etnografiei şi etnologiei, în romanul său de debut, Vasile Mîrza îmbină datele ştiinţifice cu întâmplări obişnuite din viaţa maramureşenilor.”, a scris Marius Paşca.

„Romanul “Regina nopții” este amplasat în locurile pe care autorul chiar le străbate, de la naștere încoace, are un acadrament realist care trimite la modul de a fi al oamenilor acestui loc – vorbesc despre Maramureşul istoric, despre Rozavlea şi Sâlța, ca și despre capitala locului, Sighetul şi se hrănește din folclorul fantastic de pe acolo, căruia locuitorii i-au dedicat, prin intermediul unei figuri simbolice, chiar și un prilej sărbătoresc anual”, a scris O. Pecican în prefaţa cărţii.

Număr de vizualizări :2442


One Comment to “Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea, debutează cu romanul “Regina nopţii””

 1. Sunt un vechi admirator al satului maramuresan,un fost medic in Rozavlea (1959-1961),actualmente pensionar
  in Germania,cu nostalgia tineretii, a vremurilor trecute si al tarii.
  Am citit pe nerasuflate si cu creionul in mana,subliniind atatea descrieri ,atatea figuri inedite de stil,atata
  filozofie ,din cele doua carti daruite de autor.M-am transpus in imaginatia mirifica a copilariei mele,bogat
  alimentata de doi mari povestitori:tatal meu si Saveta „Paraului” ce au trait in viata satului povesti cu zane ,
  iele,strigoi,sfinti ,ce coboru pe pamant,vedenii,suflete ce trec in ” lumi paralele”.
  Il felicit din suflet pe dl.Mirza ,un bun scriitor,cu talent dosebit si cu o educatie multilaterala.
  Ii doresc mult succes si in viitor!!
  Dr.N.Voiculescu Buc.30 06 2011

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro