Spectacolul „Balul”, în regia lui Radu – Alexandru Nica, în premieră la Teatrul Naţional din Târgu Mureş

ian. 22nd, 2011 | By | Category: Postcard

Luni, 31 ianuarie 2011, ora 19:00, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş, va avea loc spectacolul „Balul”, în regia lui Radu – Alexandru Nica, eveniment prezentat în premieră la Târgu Mureş de Ambient şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Reprezentaţia, în premieră la Târgu Mureş, este un eveniment susţinut de Ambient cu scopul de a promova arta în diferite centre urbane din ţară şi pentru a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale.

Câştigător al unui premiu UNITER, regizorul Radu – Alexandru Nica pune în scenă o istorie a României din anii 1920 – 2000, şi nu oricum, ci fără cuvinte. „Balul” este un spectacol de gest, dans şi mişcare în care muzica reprezintă un element cheie. Proiectul a fost realizat special pentru Programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană, fiind prezentat mai apoi la Liverpool Capitală Culturală Europeană în 2008.

Pornind de la un spectacol al companiei Théâtre du Campagnol, prelucrat apoi de Ettore Scola în filmul „Le Bal”, producţia Teatrului Naţional sibian reconstituie o istorie colectivă prin destine personale jucate de doisprezece actori ce se transformă de la un deceniu la altul.

„România trecută şi România prezentă se întâlnesc la intersecţia gesturilor care au asfaltat istoria. Balul este spectacolul României turnate în corpul mare – istoria colectivă, şi corpul mic – individul”, a declarat Mihaela Michailov, unul dintre co-autorii scenariului. Reunind o distribuţie de excepţie (Mihai Alexandru, Florin Coşuleţ, Simina Contraş, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Gabriela Neagu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Viorel Raţă, Codruţa Vasiu, Pali Vecsei) spectacolul Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu se bucură de contribuţia unor creatori recunoscuţi pe plan internaţional: Helmut Stürmer – decor, Vasile Şirli – muzică, Carmen Coţofană – coregrafie şi Maria Miu – costume.

Reprezentaţia de la Târgu Mureş face parte din turneul naţional al teatrului sibian realizat cu sprijinul companiei Ambient. Primul spectacol derulat în cadrul acestui parteneriat a avut loc anul trecut, pe data de 26 octombrie 2010, la Cluj Napoca, unde „Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu s-a bucurat de un succes răsunător.

Număr de vizualizări :1508


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro