Roman SF multipremiat: “Nemuritorul” de Roger Zelazny

ian. 2nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Nemira a apărut volumul “Nemuritorul” de Roger Zelazny, în colecţia “Nautilus SF”, în traducerea lui Ştefan Ghidoveanu.

“Nemuritorul” este primul roman SF al lui Roger Zelazny, apărut în foileton în revista The Magazine of Fantasy & Science Fiction. A câştigat premiul Hugo la categoria roman, la egalitate cu “Dune” de Frank Herbert. A obţinut premiul Seiun pentru carte străină, iar în 2009 a fost recompensat cu premiul Geffen la aceeaşi categorie.

„Stilul lui Zelazny este rapid şi spiritual, cu personaje bine dezvoltate şi enigmatice. […] Natura lui descriptivă este concisă:  Zelazny poate descrie într-o singură frază ceea ce Stephen King face în două sau trei pagini.” (Science Fiction Review)

„Mulţi dintre eroii lui Zelazny sunt supraoameni, sau chiar zei ori semizei, iar Conrad Nomikos nu face excepţie de la regulă. El este un prototip pentru eroii ulteriori ai lui Zelazny.” (Locus)

„Modul cel mai bun de a înţelege romanul este de a citi în prealabil “Prometeu descătuşat” de Percy Shelley, la care se face frecvent referire. Precum Prometeul lui Shelley, Conrad Nimikos este salvatorul potenţial al omenirii. Precum Prometeu, el suferă şi aproape că se autodistruge, încercând să-şi salveze poporul. În loc să fure focul de la zei, Conrad porneşte să fure Pământul înapoi de la vegani.” (Fantasy & Science Fiction Magazine)

Număr de vizualizări :1442


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro