La Editura Trei, în colecţia “Fiction Connection”, a apărut volumul “Înscenarea lui Roger Murgatroyd” de Gilbert Adair, în traducerea din limba engleză a Lidiei Grădinaru. Volumul reprezintă un omagiu minunat adus vârstei de aur a romanului poliţist englez şi maestrei Agatha Christie.
Gilbert Adair adoptă postura de scriitor britanic sadea, cu morga, monotonia fermecătoare şi încăpăţânarea unui romancier care nu a auzit încă de James Joyce, dar care îl admiră pe Chesterton şi-l adulează pe Conan Doyle. Rezultă un regal de mister şi deductivism, o sărbătoare a inteligenţ ei şi o excelentă evocare a atmosferei provinciale din bătrâna Anglie de odinioară.
Ce poate fi mai firesc decât o reuniune de prieteni, într-un fermecător castel englez, prilejuită de sărbătoarea de Crăciun? Numai că musafirii devin martorii unei crime «imposibile» şi misterioase. Toţi, dar absolut toţi cei prezenţi au motivele şi intenţia de a-l ucide pe neinvitatul Raymond Gentry, editorialistul unei gazete mondene londoneze.
Trubshawe, fost inspector al Scotland Yardului, acum pensionat, este chemat să elucideze strania moarte a nedoritului Raymond, iar unul dintre oaspeţi, o autoare de romane poliţiste, Evadne Mount, îl secondează cu strălucire. Când stăpânul casei cade şi el victimă unei tentative eşuate de asasinat, lucrurile se complică până la limita de sus a enigmisticii poliţiste. Cine este criminalul? Iată o întrebare la care abia la final primim răspuns. Dar până şi finalul este unul menit să ne provoace imaginaţia…
Acest volum îl ţine pe cititor treaz de la prima şi până la ultima pagină.
Gilbert Adair este scriitor, jurnalist şi critic de film. S-a născut în Anglia şi şi-a petrecut o parte de viaţă la Paris. A scris mai multe romane, printre care “Visătorii” şi “O carte închisă”, deja publicate de Editura Trei. “Visătorii” a devenit celebră după ce a fost ecranizată de Bernardo Bertolucci în 2003 (The Dreamers). “Înscenarea lui Roger Murgatroyd” este prima parte din trilogia supranumită “Evadne Mount”.