spot_img

50.Teatrul de Comedie – spirit, nostalgii şi exerciţii de admiraţie!

Teatrul de Comedie din Bucureşti a sărbătorit miercuri, 5 ianuarie 2011, 50 de ani de activitate. Bun prilej de certitudini pentru câteva generaţii de actori formidabili, începând cu cei 27 de actori aleşi de „Meşterul” Radu Beligan în câteva minute, câte i-au trebuit să scrie pe un colţ de masă actul de fondare al acestui proiect teatral ce s-a dovedit a fi şi de succes, şi de anvergură internaţională. Cu doi regizori aleşi pe sprânceană, ce vor face o carieră europeană, David Esrig şi Lucian Giurchiescu, trupa de la Comedie a cucerit, în al patrulea an de la înfiinţare, Premiul pentru cea mai bună reprezentare naţională la Festivalul Teatrului Naţiunilor de la Paris. Tinerii colegi ai Domnului Radu Beligan, după cum a mărturisit marele actor, „au slujit, de-a lungul a patruzeci de ani, cu aceeaşi pasiune şi strălucire prestigiul pe care Teatrul de Comedie s-a bucurat neclintit în inimile spectatorilor”.

Sărbătoarea Teatrului de Comedie a însemnat, dincolo de puzderia de cameramani, fotoreporteri şi jurnalişti, dincolo de cupele de şampanie, un spectacol viu şi emoţionant al întâlnirii cu oameni de teatru care au marcat şi marchează istoria noastră artistică. Cu lacrimi în ochi, cu vocea uşor tremurătoare ori cu replică plină de spirit, confesiunile, nostalgiile şi exerciţiile de admiraţie ale unor actori de legendă au dat nobleţe şi har unei seri de neuitat. „În Armenia, la poalele muntelui Ararat se află un cimitir în care datele de pe cruci dintre naştere şi moarte însumează trei, cinci, cel mult şapte ani. Turiştii îl întreabă pe ghid dacă este un cimitir de copii. „-Nu, este un cimitir de oameni mari şi aici oamenii chiar se bucură de o mare longevitate. Dar, la noi există o veche tradiţie: pe cruce sunt adunate numai zilele în care ai fost fericit în viaţă”. Cred că dacă aş fi obligat să mă supun acestei tradiţii, aş aduna anii petrecuţi la Teatrul de Comedie, care a reprezentat în deceniul al 7-lea şi într-o lume destul de ostilă, o adevărată insulă de fericire. Am trăit acolo zile de plenitudine, de lumină, zile de neuitat”, a mărturisit Domnul Radu Beligan. „Din sală se aude o furtună de aplauze şi strigăte de Bravo! Ah, sunt românii din Paris. Nu, că accentul e pe ultimul O. Bravó! Sunt parizieni! Fiecare dintre noi are un ciorchine de spectatori peste el şi se lasă sărutaţi! De mine se apropie un monsieur în vârstă, cu ochii în lacrimi. Ce o fi vrând? „-Bravo, Lucian! Aţi fost… De altfel, vedeţi reacţia sălii! E o veritabilă manifestaţie! Datorită vouă am realizat şi eu dimensiunile piesei mele! Vă felicit!”. Dumnezeule! E Eugène Ionesco! Datorită relaţiilor tensionate cu sistemul nostru politic de atunci s-a ascuns undeva prin sală, dar nu a putut să rabde să nu ne felicite, când a văzut reacţia publicului! A fost seara de graţie a carierei mele!”, a povestit cu lacrimi în ochi Maestrul Ion Lucian marele succes din seara de 20 mai 1965, când, pe scena sălii Sarah Bernhard din Paris, l-a interpetat pe Jean din „Rinocerii” de Eugène Ionesco, în regia lui Lucian Giurchiescu.

Cei 50 de ani ai Teatrului de Comedie au fost tezaurizaţi într-o carte-obiect ce prezintă, în fotografii restaurate, cu informaţii privind distribuţiile, toate spectacolele puse din 1951 şi până astăzi. Secţiunea „50 spectacole. Best of” a acestei cărţi-obiect este împănată cu amintirile unor actori şi regizori care au marcat viaţa teatrului, cu decupaje din presa vremii despre spectacolele jucate la Comedie. „Teatrul de Comedie este teatrul meu de suflet unde am jucat cele mai importante roluri din cariera mea, capodopere ale dramaturgiei… Am fost injectat cu dragoste de teatru, la Teatrul de Comedie” – Marin Moraru. „Nu mai vorbesc că am fost martorul de necontestat al DEBUTULUI pe scena Comediei al actualului şi bravului Director de acum, dragul meu prieten George Mihăiţă. Şi nu mai vreau să vorbesc aici de toţi ai mei cu care douăzeci de ani mai târziu aveam să lucrez  ca regizor. Dintre toţi, unul singur, un om iubit şi extraordinar, Cornel (Vulpe), şi-a dat sufletul, la propriu, pe această scenă binecuvântată. Teatrul de Comedie e singurul teatru care a făcut ca lacrimile să nu se vadă” – Alexandru Darie.

Ce bucurie mai mare pentru amfitrionul spectacolului „50. Teatrul de Comedie”, George Mihăiţă, să afle de la „Meşterul” Radu Beligan, Horaţiu Mălăele, Ion Lucian, Vladimir Găitan, SandaToma sau Mircea Albulescu că e cel mai bun director de teatru al momentului. Mandatul lui George Mihăiţă a adus, în cei 9 ani ai săi de directoriat, mai bine de un sfert din toate spectacolele teatrului. Proiectele lui George Mihăiţă au vizat comedia română, Festivalul Comediei Româneşti, şi tinerii actori şi regizori, COMEDIA ŢINE LA TINEri. Asociaţia Scriitorilor Bucureşti i-a acordat lui George Mihăiţă – Diploma de Excelenţă, „la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Teatrului de Comedie, pentru directoratul său de succes şi pentru punerea în valoare a dramaturgiei vii autohtone în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – FestCO”.

La Mulţi Ani, Teatrul de Comedie, La Mulţi Ani, George Mihăiţă!

Dan Mircea CIPARIU

Fotografii de Mihai ZGONDOIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508