“Teologia în contextul ştiinţei” de John Polkinghorne

ian. 15th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Curtea Veche, în colecţia “Ştiinţă, Spiritualitate, Societate”, a apărut volumul “Teologia în contextul ştiinţei” de John Polkinghorne, în traducerea Smarandei Scriitoru.

În orice moment al vieţii, fiecare dintre noi e situat într-un loc anume, care îi oferă o perspectivă anume. Nimeni nu poate privi lucrurile fără absolut niciun punct de vedere. Iar contextul este unul dintre cei mai importanţi factori în formarea opiniilor şi a discursurilor de orice natură. Contextul societăţii noastre este unul normat de ştiinţă – o evidenţă. În cartea de faţă, John Polkinghorne propune un model de a face teologie în contextul nostru de astăzi, cel ştiinţific.

John Polkinghorne s-a născut la 16 octombrie 1930 în Weston-super-Mare (Marea Britanie). A predat matematică 11 ani la Cambridge, după care a optat pentru studii de teologie, iar în 1977 a fost hirotonit preot în Biserica Angli­cană. Din 1988 până în 1996 a fost preşedinte al Queen’s College (Cambridge). A activat ca membru al Comitetului pentru etică medicală de la British Medical Association, al Comisiei pentru genetică umană şi al Comisiei pentru doctrină în Sinodul general al Bisericii Angliei. Printre numeroasele premii şi distincţii acordate se numără şi Premiul Templeton, în 2002, pentru contribuţiile aduse la cercetarea dialogului dintre ştiinţă şi teologie.

Cărţile lui John Polkinghorne sunt traduse în 18 limbi, câteva dintre cele mai semnificative volume fiind: “The Way the World is: The Christian Perspective of a Scientist” (1992), “The Faith of a Physicist” (1994), “Belief in God in an Age of Science” (1998), “The End of the World and the Ends of God” (2000, cu Michael Welker), “Science and Creation” (2002), “The God of Hope and the End of the World” (2002).

Volumul Quarks, Chaos, and Christianity (1994) a apărut în traducere românească la Curtea Veche Publishing, sub titlul “Quarci, haos şi creştinism. Întrebări pentru ştiinţă şi religie” (2006).

Număr de vizualizări :1097


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro